Inwoner uit Nieuwegein draagt grote beeldcollectie Sint-Christoffel over aan gemeentearchief Roermond

Onlangs droeg Henri Spitholt uit Nieuwegein zijn enorme collectie afbeeldingen van Sint-Christoffel, de beschermheilige van Roermond, over aan gemeentearchivaris Jac Lemmens. De collectie omvat 91 multibanden met duizenden afdrukken van foto’s en scans, vooral van kunstwerken uit de hele wereld. Opmerkelijk zijn vooral de miniaturen uit middeleeuwse handschriften en de meer dan levensgrote muurschilderingen.

Archivaris Jac Lemmens met de heer en mevrouw Spitholt uit Nieuwegein

De heer Henri Spitholt heeft sinds 1995 afbeeldingen van Sint-Christoffel gefotografeerd en verzameld. De aanleiding was het feit dat zijn vrouw werkte op een school die naar de heilige genoemd was. Aangestoken door het verzamelaarsvirus kwam hij op de meest onwaarschijnlijke plaatsen in contact met de meest uiteenlopende mensen, onder andere met cultuurwetenschappers die onderzoek deden naar de heilige. Zijn collectie omvat daardoor ook verschillende proefschriften over Sint-Christoffel.

Op zeker moment kwam de vraag op: ‘Wat moet er later met de verzameling gebeuren?’ De heer Spitholt uit Nieuwegein wilde zijn collectie schenken aan het Roermondse Christoffelgilde, de vrijwilligersorganisatie die zorgt dat de Sint-Christoffelkathedraal, de Munsterkerk en de Caroluskapel met hun kunstschatten toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Maar het gilde kan de collectie niet op een goede manier bewaren en ontsluiten voor publiek. Daarom werd in overleg met het gilde gekozen voor een andere bestemming: het Gemeentearchief Roermond.

Een deel van de collectie moet nog worden gedigitaliseerd. Daarna zullen alle afbeeldingen te zien zijn op de website van het Gemeentearchief.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren