Interessante projecten bij Museumwerf Vreeswijk

Door de corona lijkt het stil bij Museumwerf Vreeswijk. Maar schijn bedriegt. Er zijn nu geen evenementen, maar het bruist er volop! Rond directeur Jack Grondel en werfbaas Dick van Dam is een enthousiaste club medewerkers ontstaan. Onder hun inspirerende leiding gingen ze aan de slag met diverse, soms ook bijzondere projecten. Een aantal daarvan is het zandschip Christina, het kado voor jubilaris Nieuwegein en de BN’er in spe boltjalk Aeltje.

Aeltje
Sinds kort staat de Aeltje op de helling. Op zich is dit schrale en roestige casco geen bijzonderheid ware het niet dat deze oude boltjalk in de belangstelling staat en zowat heel Nederland haar zal leren kennen. De 113 jaar oude BN’er in spe komt van Heerlijkheid Mariënwaerdt waar baron Frans Verschuer, op de foto hierboven helemaal links, grote plannen heeft voor het schip. Aeltje wordt namelijk rondvaartboot op de rivier de Linge die langs het eeuwenoude Betuwse landgoed stroomt.

De rondvaarten maken deel uit van de activiteiten die baron en barones van Verschuer organiseren om geld in het laatje te krijgen dat nodig is voor het onderhoud van het grote, oude landgoed.

Filmopnames voor MAX
Bij de Museumwerf wordt Aeltjes zwaar door corrosie aangetaste onderwaterschip vervangen. Ook boven de waterlijn moet veel worden gerepareerd. Wat het zo bijzonder maakt is dat het schip regelmatig op tv verschijnt! Dat gebeurt in de twintig afleveringen tellende serie In het Hart van ons Landgoed (onderdeel van Max-programma Noord-Zuid-Oost-West, maandagavond om 18.20 uur, NPO 2), waarin Mariënwaerdt centraal staat. De werkzaamheden aan de Aeltje worden daarom regelmatig door een filmploeg vastgelegd.

In Tijd voor Max van 5 maart jl. waren de baron en barones te gast en werd Aeltje als ‘barons nieuwe liefde’ geïntroduceerd.

Kado aan jarig Nieuwegein
Elders op het terrein wordt gewerkt aan het ander schip, een Kagenaar met een voor deze tijd toepasselijke naam Hoop en Vertrouwen. Het voorheen roestige scheepje dat in haar werkzame leven fungeerde ze als baggerschuitje in het Groene Hart, is de nieuwe aanwinst van het binnenvaartmuseum en tegelijk het cadeau van de Museumwerf aan Nieuwegein die dit jaar haar gouden jubileum viert.

De Museumwerf trakteert Nieuwegeiners in juni dit jaar op een gratis rondvaart. Vanaf het water valt het openluchtmuseum namelijk het beste te beleven omdat de meeste historie zich bevindt langs de waterwegen die vroeger zo belangrijk waren voor de oude kernen ’t Gein, Jutphaas en Vreeswijk. Net als de Aeltje bij Mariënwaerdt zal de Hoop en Vertrouwen vervolgens rondvaarten verzorgen als extra activiteit bij de Museumwerf.

Christina
En dan de Christina tenslotte, die eerder al regelmatig in de belangstelling stond. De heve-aak van Adriaan Pieter van Dijk die vroeger deel uit maakte van de Vreeswijkse zandwinningsvloot, werd onlangs in drieën gesneden. De losse scheepskop (foto hieronder) is schoongekrabd en in de lijnolie gezet waardoor klinkwerk en constructie mooi zichtbaar zijn. Binnenkort krijgt het scheepsdeel een plek naast de ingang van de Museumwerf waar ze als prikkelend boegbeeld de aandacht trekt. Daarna is haar losse ruim aan de beurt. Ook dit wordt opgeknapt en geschikt gemaakt als spectaculaire doorloop tussen twee expositieruimtes. De gaten in de muren worden al gemaakt.

U ziet het, ondanks de Corona en daardoor gesloten voor publiek, wordt bij Museumwerf Vreeswijk (Coronaproof) enthousiast doorgewerkt en hopen de medewerkers u in betere tijden weer te mogen ontvangen in een schone en opgeruimde Museumwerf.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren