Inspectievluchten warmtenetten Utrecht en Nieuwegein

Eneco inspecteert binnenkort met een klein vliegtuig de warmtenetten van Utrecht en Nieuwegein. ‘Zo worden onregelmatigheden in de warmtenetten zichtbaar en weten we waar onderhoud nodig is’ zo laat Eneco onze redactie weten.

Infraroodscan
Een klein propellervliegtuig van het gespecialiseerde bedrijf Miramap zal met een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de warmteleidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld brengen. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.

Planning
De weersomstandigheden hebben zoveel invloed op de uitvoering, daarom kan niet ruim van te voren de exacte vluchtdata bekend worden gemaakt. Eneco verwacht een of meerdere vluchten uit te voeren tussen 28 januari en eind april 2022. Het scannen van de warmtenetten is alleen mogelijk als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23.00 uur. Het besluit om te gaan vliegen wordt kort voor de vlucht genomen. Zo kan er in de middag besloten worden om diezelfde avond nog de inspectievlucht uit te voeren. Dit geldt ook voor de weekenden.

Geluidsoverlast
Het is de tweede keer dat Eneco een inspectievlucht boven de Utrechtse regio maakt. Ondanks dat er gekozen is voor een stil(ler) type vliegtuig, kunnen de inspectievluchten voor enig geluidsoverlast zorgen. Dit is mede doordat het vliegtuig een tijd boven hetzelfde gebied heen en weer vliegt om het gehele warmtenet te scannen. Afhankelijk van de aanvliegroute en eventuele windrichting, kan het vliegtuig ook in de omringende gemeenten te horen zijn.

Krijgt Eneco op deze manier ook andere informatie in beeld? Bijvoorbeeld de aanwezigheid van hennepplantages? Wat doet Eneco met deze informatie?
Primair zijn de inspectievluchten bedoeld om inzicht te krijgen in het stadswarmtenet. In overleg met het bevoegd gezag en lokale netbeheerder(s) kan Eneco er voor kiezen de infraroodbeelden te delen met politie en lokale netbeheerder(s) voor het opsporen van stroomdiefstal.

Vluchtplan
Een propellervliegtuig van het gespecialiseerde bedrijf Miramap vliegt over het centrum van Utrecht en Nieuwegein. Het vliegtuig zal op een hoogte van ongeveer 600 meter een vliegpatroon in banen boven het gebied aanhouden. Op het vluchtplan hiernaast is met rode lijnen het te scannen gebied aangegeven. Dit zijn de vluchtlijnen van het vliegtuig. Aan het einde van een vluchtlijn vliegt het vliegtuig iets verder door en maakt dan een (ruime) bocht om goed aan te kunnen vliegen op de volgende vluchtlijn. Daardoor zal het vliegtuig over een veel groter gebied moeten vliegen en ook hoorbaar zijn. Het gebied waar het vliegtuig (afhankelijk van de windrichting) hoorbaar is, is in de legenda rechts onderin aangegeven met de zwarte lijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk