Innovatie opsporing uitkeringsfraude

Nieuwe technologische ontwikkelingen maken steeds slimmere opsporingsmethoden mogelijk. De Regionale Sociale Recherche Nieuwegein (RSRN) investeert in nieuwe, moderne technieken om fraude met sociale uitkeringen op te sporen. De RSRN werkt onder andere met internet rechercheren en voert digitaal forensisch onderzoek uit. Daarbij beschikt Nieuwegein over een eigen forensisch laboratorium en de eerste gecertificeerde digitaal forensisch onderzoeker. Reden genoeg voor Tweede Kamerlid Azmani (VVD) om een bezoek te brengen aan de opsporingsambtenaren in Nieuwegein.

Tijdens een presentatie werd Kamerlid Azmani op 24 oktober op de hoogte gesteld van de werkwijze en resultaten van de sociaal rechercheurs. De focus lag daarbij op de innovatieve aanpak. Het internet rechercheren via social media als Hyves, LinkedIn en Facebook. Innovatie op het gebied van observatie door inzet van observatiecamera´s, gebruik van internetpagina´s als Google Streetview en openbare webcams. En digitaal forensisch onderzoek waar met behulp van specifieke software gegevens uit harde schijven van computers opgehaald worden.

´Het was een leerzaam werkbezoek aan de praktijk´, aldus Tweede Kamerlid Azmani. Het werkbezoek werd afgesloten met een kijkje in de toekomst. Er is wetgeving in de maak om bijstandsfraude nog steviger te kunnen aanpakken. ´De nieuwe wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om bijstandsfraude te bestrijden. Dat is belangrijk, aangezien bijstandsfraude het draagvlak voor voorzieningen onder belastingbetalers ondermijnt. Fraude mag nooit lonen. Het is goed dat we onze ervaringen met Haagse politici delen, zodat praktijkproblemen kunnen worden aangepakt´, aldus Wouter Kolff, wethouder sociale zaken.

In 2010 voerde de RSRN 47 onderzoeken uit waarbij voor € 1.285.637.18 opgespoord is aan uitkeringsfraude. Op basis van deze onderzoeken konden de sociale diensten 35 uitkeringen beëindigen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren