Inkomenspositie ouderen steeds slechter

De GroenLinks fractie van Nieuwegein vraagt het College van B&W wat er in Nieuwegein bekend is over de verslechterende inkomenspositie van ouderen. Ook vraagt de fractie wat het College gaat ondernemen om hierover een sluitend beeld te ontwikkelen en gepaste maatregelen te nemen.

Intrum Justitia, het grootste Incassobureau van Nederland, becijfert dat tienduizenden ouderen diep in de schulden zitten. Volgens het bureau ontstaan schulden niet door té veel en té dure uitgaven, maar door een te laag inkomen.

Veel ouderen maken geen gebruik van compensatieregelingen van de overheid. Een re-den hiervoor is dat ouderen dit nalaten uit schaamte, maar ook omdat zij het terugvra-gen van geld veel te ingewikkeld ervaren. Het incassobureau vermoedt dat dit het topje van de ijsberg is. Veel meer ouderen leven in stille armoede.

De ouderenbonden en het NIBUD bevestigen dit beeld: van sommige budgetten kun je niet leven, stellen zij. Ouderen besparen daarom op kleding en soms zelfs op eten.

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau becijfert dat veel ouderen onder de armoedegrens leven: veel ouderen ontvangen enkel een AOW, slechts een klein deel hiervan heeft een aanvullend pensioen.

Een nieuwe groep zal de komende jaren erbij komen: allochtone ouderen die geen pensi-oen hebben opgebouwd en geen recht hebben op een volledige AOW, omdat zij niet lang genoeg in Nederland wonen. Bovengeschetste zorgwekkende ontwikkeling is voor de fractie van GroenLinks reden om aan het College van B&W van Nieuwegein de volgende vragen voor te leggen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren