Initiatieven gezocht voor Fortwachterswoning in Rijnhuizen

Op het terrein van Fort Jutphaas, midden in Park Rijnhuizen, ligt de historische Fortwachterswoning. De gemeente is eigenaar van dit Rijksmonument en gaat de woning opknappen. Om het park en de omgeving levendiger te maken is er een prijsvraag uitgeschreven. Het beste idee voor activiteiten in en om de Fortwachterswoning mag gebruik gaan maken van deze unieke plek.

Publieksfunctie
De Fortwachterswoning krijgt een publieksfunctie, bijvoorbeeld als activiteiten- en bezoekerscentrum. Zo verandert de woning in een uitvalsbasis om Rijnhuizen als gebied op de kaart te zetten. Tijdens een open dag kunnen deelnemers aan de prijsvraag de Fortwachterswoning bezichtigen. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente Nieuwegein, Club Rhijnhuizen, provincie Utrecht en Stichting Fort Jutphaas. Meer informatie over de procedure en randvoorwaarden staat op www.clubrhijnhuizen.nl onder Nieuwsberichten. Een plan insturen kan tot 1 december 2019 naar rijnhuizen@nieuwegein.nl.

Rijnhuizen: wijk in ontwikkeling
De wijk Rijnhuizen is volop in ontwikkeling. De komende jaren verandert Rijnhuizen in een gemengde woon-, werk- en leefwijk. Het hart van de wijk is Park Rijnhuizen, met Kasteel Rijnhuizen uit 1640 en Fort Jutphaas uit 1820. Vlakbij het fort ligt de Fortwachterswoning als onderdeel van het Rijksmonument.

Over de Fortwachterswoning
De Fortwachterswoning werd oorspronkelijk gebouwd tussen 1846 – 1848. Bouwtekeningen en kaartmateriaal uit die periode geven aan dat het om een bescheiden rechthoekig bouwwerk gaat, grotendeels gefundeerd op de restanten van de fundering van kasteel Plettenburg. Het nabijgelegen wachthuis in de keel van het fort dateert uit dezelfde periode.

De Fortwachterswoning werd in de periode 1930 – 1935 vrijwel geheel vernieuwd, naar alle waarschijnlijkheid met gebruikmaking van de bestaande fundamenten. Het gebouw behield dezelfde rechthoekige plattegrond en heeft min of meer ook dezelfde afmetingen als zijn voorganger uit 1848. De woning werd aan de zuidzijde voorzien van een uitbouw onder plat dak, waar de keuken in werd ondergebracht. Deze woning is omstreeks 1957 uitgebouwd.

One thought on “Initiatieven gezocht voor Fortwachterswoning in Rijnhuizen

  1. Linda

    Uhm, maak er maar gewoon een sociale huurwoning van, want daar is een tekort aan. Nu wordt er weer een woning onttrokken, in plaats van bijgevoegd aan het woonbestand in Nieuwegein. Weer een of ander linksproject dat geld gaat kosten (want er moet daarnaast natuurlijk ook weer iemand zijn brood verdienen met deze o zo belangrijke en vooral culturele waarde…..🙄

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren