Informatiemiddag Bouwgein

De buitenkant staat, het dak zit erop en de vloer is gestort. Het nieuwe onderkomen van bouwspeeltuin Bouwgein begint vorm te krijgen. Om omwonenden en genodigden te informeren over de voortgang van de doorstart van de bouwspeeltuin, waren zij zaterdagmiddag uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De meer dan dertig aanwezigen, waaronder opvallend veel vertegenwoordigers van de Nieuwegeinse politiek, maar ook van het wijknetwerk en omwonenden, luisterden in een bitter koud, want nog niet geïsoleerd en verwarmd, gebouw naar hetgeen voorzitster Renée Blom te vertellen had. 
In het kort schetste zij nog eens hoe Bouwgein, door bezuinigingen, in de huidige situatie geraakt is. Dat een groep vrijwilligers, die meende dat deze unieke en laagdrempelige  speelgelegenheid voor kinderen niet verloren mocht gaan, het project opgepakt heeft.De min of meer toevallige hulp van bouwbedrijf Ballast Nedam, die in de loop der werkzaamheden bijna structureel is geworden,  heeft er toe geleid dat Bouwgein en haar vrijwilligers zover hebben kunnen komen als wat deze zaterdagmiddag getoond kan worden. “Je mag ons altijd alles vragen” zei men bij Ballast Nedam en daar heeft men bij Bouwgein, soms met het schaamrood op de kaken, gehoor aan gegeven.
Aan de hand van een grote plattegrond wordt getoond wat de plannen voor gebouw en omliggend terrein zijn. En die zijn indrukwekkend. Als het bijna 7000m2 grote terrein rond begin september open zal gaan, zal er, naast het gedeelte voor het hutten bouwen, een waar eldorado aan speel- en ontdekmogelijkheden voor de kinderen zijn gerealiseerd. Een kleine greep: een watereiland met zandspeelplek, een bos met sluippaadje, moestuintjes, bouwplek voor de kleintjes, een takkelbaan, vijver met beestjes, een voetbalveld dat ’s winters als ijsbaan dienst kan doen en natuurlijk diverse speeltoestellen. Voor speeltoestellen krijgt Bouwgein een maximale subsidie van 40.000,= euro van het Fonds Buitenspelen. 
Het nieuwe gebouw, voorheen het kantoorgebouw van een Apeldoorn’s  asielzoekerscentrum en door de vrijwilligers van Bouwgein zelf gedemonteerd, moet voor het grootste deel van de inkomsten gaan zorgen. Enkele ruimtes gaan per 1 augustus a.s. in gebruik worden genomen door de naschoolse opvang Kind & co. De andere ruimtes worden voor diverse doeleinden gebruikt. Gedacht moet dan worden aan knutsel- en kookclubs, discofeestjes, maar ook aan zalenverhuur voor bijvoorbeeld een klaverjasclub of trainingsdag.
Aan de brandveiligheid van het gebouw is, in samenwerking met de brandweer, veel aandacht besteed. Tevens zullen speeltuin en gebouw toegankelijk zijn en voorzieningen hebben voor mensen met een lichamelijke beperking. 
De afwerking en inrichting van het gebouw hebben nu de hoogste prioriteit, men wil het binnen drie weken gaan inrichten. Pr-man Martin Koot benadrukt hoe belangrijk daarbij de hulp van vrijwilligers is en doet een dringende oproep aan eenieder die de komende weken wat tijd heeft om mee te komen werken. Erwin Cordes van de PvdA  biedt spontaan aan om met zijn fractie een dag te komen klussen. De vertegenwoordigers van CDA en Groen Links willen eerst nog even met hun achterban overleggen.
De lastigste klus, het aanbrengen van wanden en systeemplafonds, zal via een leerbedrijf als leerproject door het ROC worden verzorgt.
Bouwgein wil het huttenbouw gedeelte op het buitenterrein al per 1 augustus a.s. openstellen voor de kinderen. Om dat te realiseren heeft Ballast Nedam toegezegd in juni met vijftig man kantoorpersoneel te komen helpen.
Om aan het laatst benodigde geld te komen heeft Bouwgein een ludieke actie opgezet, waarbij men voor 250,= euro een stukje Bouwgein kan adopteren. Alles over deze actie staat op de website http://www.bouwgein.nl/ 
Sponsors en "Vrienden van Bouwgein" zullen, naast enkele activiteiten en een jaarlijkse barbecue, regelmatig op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rond de speeltuin. 
Benadrukt wordt dat de bouwspeeltuin gratis toegankelijk zal blijven en dat alleen bijzondere activiteiten, de naschoolse opvang en de zalenverhuur inkomsten zullen opleveren.Om het reilen en zeilen van de bouwspeeltuin goed te doen verlopen zal een beheerder op niet commerciële basis worden aangesteld. In verband met toezicht en begeleiding zal de bouwspeeltuin beperkt open zijn en wel op de woensdag- en vrijdagmiddag en op zaterdag. 
Voor alle informatie over vrijwillige hulp aan Bouwgein en over financiële sponsoring  info@bouwgein.nl of 030-60 5400 of kijk op de website www.bouwgein.nl 
En, wat gebeurt er met het oude clubgebouw? Dat is verkocht. Het wordt gedemonteerd en naar Portugal vervoerd om daar als schooltje dienst te gaan doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk