Informateur Marianne Kallen-Morren adviseert een college met de VVD, PvdA, GroenLinks en het CDA

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een kleine drie weken achter de rug. De VVD won en is de grootste partij met 7 zetels geworden in Nieuwegein. Aan de informateur Marianne Kallen-Morren is twee weken geleden door de liberalen meegegeven dat bij de vorming van een nieuw college in Nieuwegein vooral het programma van de VVD moet worden teruggezien in het nieuwe coalitieprogramma.

Vandaag maakte Kallen-Morren bekend in de gemeenteraad, dat 29 maart is geïnstalleerd, dat een coalitie met de VVD (7), PvdA (3), GroenLinks (3) en het CDA (3) haalbaar is. Hiermee is nog geen meerderheid in de gemeenteraad want samen hebben ze 16 van de 33 zetels. De raad nam het advies van de informateur vanavond wel over. De D66 en de SP zijn buitenspel gezet. In een eerste reactie net na de verkiezingen liet de VVD weten een minder linkse coalitie te willen. Maar of dat lukt met GroenLinks en de PvdA?

Het is nog onbekend of er een andere partij bijkomt of dat één van de dissidenten van ieders Belang overstapt naar één van de beoogde coalitie partijen waardoor wel een meerderheid wordt gehaald. Ook kan nog naar een gedoogpartij worden gekeken. Opvallend is dat geen van de lokale partijen betrokken zijn geweest bij de formatieronde. Nieuwegein heeft in de gemeenteraad 12 fracties zitten. De lokale partijen bezetten 8 raadszetels van de 33. Als alles goed verloopt zal medio mei een nieuw college gevormd worden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: