‘In 2025 vijf tot tien groene waterstof tankstations in Nieuwegein’

Het veld zonnepanelen naast KWR aan de Groningenhaven in Nieuwegein zal vanaf volgend jaar stroom leveren aan een elektrolyser op het KWR-terrein, die jaarlijks 250 ton groene waterstof gaat produceren. De installatie van 3 miljoen euro gaat met groene stroom water splitsen in zuurstof en waterstof. De restwarmte van het proces gaat naar een nabijgelegen industriële wasserij. Hierdoor wordt met lokaal opgewekte stroom lokaal waterstof geproduceerd én gedistribueerd. De ambitie is om in 2025 vijf tot tien groene waterstof tankstations in Nieuwegein te hebben.

Afnemers staan klaar
De afnemers voor deze groene waterstof zijn er al klaar voor: in de zomer van 2021 is in Nieuwegein een waterstoftankstation van Hysolar in gebruik genomen, dat op 8 oktober officieel en feestelijk geopend werd. Het tankstation levert vooral waterstof voor zware voertuigen, waaronder die van partner aannemingsbedrijf Jos Scholman, en de afname is nu al groter dan verwacht. Op dit moment levert het tankstation nog groene waterstof van HyGear uit Arnhem, maar volgend jaar gaat Hysolar dus zelf groene waterstof produceren op het KWR-terrein.

Boere, directeur Allied Waters: ‘We gaan met lokaal opgewekte stroom lokaal waterstof produceren én distribueren. Op volle capaciteit kunnen we 250 ton waterstof per jaar leveren: genoeg om 750 auto’s of 25 bussen te laten rijden. Maar ook de binnenvaart is een belangrijke potentiële afzetmarkt, waar we met groene waterstof veel emissies kunnen voorkomen.’

Allied Waters
Hysolar is een initiatief van KWR-spin-off Allied Waters en aannemingsbedrijf Jos Scholman, versterkt met de strategische partners Van Kessel Groep en Scholt Energy. Het groene-waterstof-tankstation in Nieuwegein is het eerste in de provincie Utrecht, maar daar zal het niet bij blijven. De provincie wil zich profileren met een netwerk van waterstofhubs voor mobiliteit en logistiek en heeft daarvoor in juli nog het samen met KWR ontwikkelde ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’ ondertekend. De ambitie is om in 2025 vijf tot tien groene waterstof tankstations in Nieuwegein te hebben.

Waterstof én kennis uitdragen
Hysolar Innovatie & Advies brengt de ontwikkelingen verder dan uitsluitend de productie van waterstof. ‘De kennis die we in Nieuwegein opdoen willen we verder uitdragen,’ zegt Boere. ‘En de technologie is in ontwikkeling. Zo onderzoeken we de mogelijkheid om water te produceren uit gezuiverd effluent van rwzi’s in plaats van demiwater, of met biogas uit slibgisting. Allemaal opties die interessant zijn voor de watersector.’

Over KWR
KWR komt voort uit Kiwa, een keuringsinstituut voor waterleidingartikelen, opgericht in 1948. Aanvankelijk vond het drinkwateronderzoek plaats in Rijswijk. In 1973 werd een terrein in Nieuwegein gekocht, nabij het Lekkanaal, waar het ‘speurwerkonderzoek’ startte: onderzoek naar de acute en chronische toxiciteit van oppervlaktewater. Dit vormde de basis voor het huidige KWR.

In 2006 werd KWR een zelfstandige organisatie, met de Nederlandse waterbedrijven als aandeelhouders. Op 18 september 2015 opende minister Schultz Van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het huidige KWR-gebouw, waarmee een nieuw tijdperk van verdere samenwerking, kennisdelen en innovatie werd ingeluid. In 2016 kregen we onze eerste buitenlandse aandeelhouder: het Belgische De Watergroep.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk