IJsselstein tegen Nieuwegeinse megastores

Nieuwegein wil voor grootschalige detailhandel in de binnenstad 20.000 vierkante meter reserveren. Dat maakt de komst van zogenaamde ‘Mega-stores’ mogelijk. IJsselstein ziet zo’n toename echter niet zitten omdat dat ten koste gaat van de IJsselsteinse detailhandel volgens de gemeente IJsselstein. De uitbreiding van het winkelgebied vind vooral plaats op het gebied van de huidige Hagestede en Tinnegietersstede.

IJsselstein vreest met name het wegvloeien van koopkracht door het verlies van bijvoorbeeld de elektronica branche. IJsselstein vreest met name de komst van een winkel als Mediamarkt naar Nieuwegein. Zou zo’n concurrent neerstrijken in het Nieuwegeinse stadshart, dan zou dat het einde betekenen van de IJsselsteinse elektronicabranche.

Nieuwegein denkt wel dat het centrum een belangrijke functie heeft in de regio, maar volgens Utrecht wordt die overtuiging niet bevestigd door feiten. Uit recent onderzoek blijkt dat klanten in Nieuwegein voornamelijk afkomstig zijn uit Vianen, IJsselstein en Houten. Nieuwegein heeft haar plannen aangepast na deze kritiek van Utrecht en IJsselstein.

De ruimte voor grootschalige detailhandel is met 4000 vierkante meter omlaag gebracht, zodat 16.000 vierkante meter rest. Voor IJsselstein is de vermindering van het aantal vierkante meters niet genoeg. Ook Utrecht vindt de Nieuwegeinse plannen nog steeds verre van ideaal. In tegenstelling tot IJsselstein kan Utrecht echter wel leven met de hoeveelheid winkelruimte die Nieuwegein nu voorstelt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk