Katern

Hulp nodig bij het bepalen van je stem? Deze kieswijzer is voor Nieuwegein

Waar de één al trouw vijftig jaar op dezelfde partij stemt, twijfelt de ander nog tot in het stemhokje. Voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken bij de gemeenteraadsverkiezingen aankomende woensdag 16 maart aanstaande, zijn kieswijzers vaak een belangrijk hulpmiddel. Eerder hebben we al alle programma’s voor de inwoners onder elkaar gezet in dit artikel.

In Nieuwegein kun je stemmen op: VVD, Verenigde Senioren Partij (VSP), PvdA, GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie, Lokale Vernieuwing, Ieders Belang, Stadspartij Núwegein, Jezus Leeft en de Unie van Nieuwegein

In tegenstelling tot de landelijke verkiezingen, valt er bij de gemeenteraadsverkiezingen weinig tot niets te kiezen. Het maken van een lokale kieswijzer is maatwerk en een tijdrovende, dure klus. Gemeenten betalen dit uit eigen middelen en kiezen dus ook zelf met welke aanbieder zij in zee gaan. Toch is er voor alle 26 Utrechtse gemeenten tenminste één kieshulp. Alle kiezers kunnen terecht bij MijnStem, dat wordt gemaakt door Citisens.

Dat MijnStem in zoveel gemeenten actief is, komt doordat er niet alleen in opdracht van gemeenten wordt gewerkt. In Nieuwegein is dat wel het geval. Medewerkers van Citisens gingen langs bij de diverse partijen in Nieuwegein en praatte met de politieke partijen over de hete hangijzers. Vervolgens werd er bekeken welke stellingen de kiezer een duidelijk beeld zou geven.

Hoewel de meeste kieswijzers al online staan, verwachten vrijwel alle aanbieders de grootste drukte in de laatste dagen. Dat ziet ook Anne van de Meerakker. “We zien dat meer dan 50 procent op de dag van de verkiezingen of de dag daarvoor MijnStem invult.”

Of MijnStem daarmee de kiezer ook het zetje in een beslissende richting geeft, durft ze niet te zeggen. Dat is ook omdat Citisens niet bijhoudt welke uitslag iemand krijgt. “Mensen vullen met verschillende gedachten zo’n stemhulp in. Sommigen weten al waarop ze gaan stemmen en willen dat even controleren. Je hebt ook de twijfelaars, daar heeft de stemhulp wellicht meer invloed op de uiteindelijke keuze. Maar wij zien uiteindelijk de uitslag niet, dat willen we ook niet weten vanwege privacy.”

Raadszetel verdeling in Nieuwegein over de periode 2018-2022. Bij de komende verkiezingen doen de SP Nieuwegein, Groep Verdam en Groep Stekelenburg niet mee. Nieuw komende verkiezingen zijn de partijen JezusLeeft! en De Unie (van Nieuwegein).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk