Huizenplan Handelskade definitief van de baan na uitspraak RvS

Langs de Handelskade in Vreeswijk mogen definitief geen huizen worden gebouwd. De familie die dat op eigen grond graag wilde doen, heeft vandaag bot gevangen bij de Raad van State.

Ton de Mol/fractievoorzitter VSP: ‘De VSP is zeer tevreden met de uitspraak van de Raad van State waarin het principebesluit van het college van B&W om woningbouw toe te staan in de groenstrook aan de Handelskade teniet is gedaan. De ondersteuning van de Raad van State over de motivering van de gemeenteraad dat men doorslaggevend belang hecht aan de instandlating van het aanwezige groenstrook aan de Handelskade conform het geldende bestemmingsplan geeft grote steun om toekomstige bouwplannen in het groen door het college anders te laten beoordelen.’

De gemeenteraad hield de bouwplannen onlangs tegen en de familie Huiden was tegen dat besluit in beroep gegaan. De Raad van State is het met de gemeente Nieuwegein eens dat de Handelskade vanwege de cultuurhistorische waarde en het aanwezige groen niet geschikt is voor huizenbouw. Ook zouden woningen langs de dijk het uitzicht bederven en de hoeveelheid groen te veel verminderen.

De dijk beschermt de woonwijk Zandveld tegen het water van de Lek. Het bestemmingsplan had als doel om de dubbele bestemming van de dijk (waterkering en groen) te wijzigen naar wonen, zodat de initiatiefnemer hier 16 woningen kon (laten) bouwen en twee onder-een-kap-woningen. De woningen zouden dan aan de taludzijde van de woonwijk gebouwd moeten worden en zouden daarmee ca 6 meter hoger komen te staan als de rest van de woonwijk. De bewoners waren bang dat hun privacy hierdoor zou worden aangetast.

Omwonenden hadden bezwaar gemaakt tegen de bouwplannen van de familie. Na een handtekeningenactie sprak de raad zich erover uit.

One thought on “Huizenplan Handelskade definitief van de baan na uitspraak RvS

  1. Conny Van Wal

    SOKH gefeliciteerd met deze positieve uitslag.
    Geen huizen in deze groene strook.
    Gaat jullie aktiegroep er ook voor strijden dat het groen wat kleurrijker wordt?
    Want persoonlijk vind ik de groenstrook er maar armoedig bij liggen, niet of nauwelijks onderhoud.

    Ik hoop dat Dhr.Huiden de uitspraak kan respecteren en zijn grond wil vervraaien tot een vruchtbaar, mooi stukje oase, waar heel Nieuwegein en de toeristen van kunnen meegenieten.
    Een stuk natuur waar vele nuttige beesjes,insekten etc. op af willen komen.
    Misschien ook leuk voor wat schaapjes,paarden…welke goed verzorgd worden….

    Als ik groot grondbezitter zou zijn met veel geld, dan zou ik er wel raad mee weten.
    Investeren in sociale maatsschappelijke initiatieven en sociaal kwetsbare mensen en behoudt van natuur.
    Gewoon delen met elkaar, zonder dat het alleen om geld, macht, en eigenbelang gaat.

    Helaas gaat mijn geld allemaal naar een woningbouwvereniging, die ook meer om geld,stenen draaid en niet om duurzaamheid (isolatie) en groen.
    Helaas mis ik de sociale kant van de Mitros ook steeds meer…
    Dit was ooit anders…Wie weet gaat dit weer terug komen…..Ik blijf uitgaan van het positieve….

    Hoor graag ook graag andere meningen,reactie’s….

    Sociale groene groet van:
    Conny van der Wal

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk