Hoogwater en sneeuw kunnen pracht kiekjes opleveren

Met het weekend voor de deur maakt Nieuwegein zich op voor een koud en nat weekend vol uitzonderlijke weersomstandigheden. Althans, als we de weerdeskundigen mogen geloven. De zaterdag begint rustig. Tegen de avond wordt het kouder en ‘s nacht kan de gevoelstemperatuur dalen tot min 10  graden en een pak sneeuw van minstens 30 cm zal Nieuwegein bedekken. Dat zal zondag gebeuren. De gevoelstemperatuur zal dan nog verder dalen. Onze videograaf Jos van Vogelpoel nam vandaag alvast een kijkje bij het hoge water aan de dijk bij Vreeswijk.

Een lezer kwam Jos tegen en maakte de ‘Foto van de week’

De Lek bij Vreeswijk en Hoogzandveld loopt buiten zijn oevers, maar maakt dankbaar gebruik van ‘Ruimte voor de Rivier’ en tikt zachtjes de dijk aan. De sluisdeuren van de Oude Sluis in Vreeswijk zijn begin deze week gesloten om tegendruk te geven, om zo het water in de rivier te houden om af te voeren richting zee. De waterstand in onder andere de Lek zal pas eind volgende week zakken.

Ruimte voor de Lek
De werkzaamheden van ‘Ruimte voor de Rivier’ bestond uit circa 1 miljoen m3 grondverzet voor het graven van geulen, het verlagen van kades en het maken van klei-inkassingen (maatregel tegen kwel en erosie). Ruimte voor de Lek is een van de 34 maatregelen uit het programma ‘Ruimte voor de Rivier.’

Door de klimaatverandering stroomt er in de toekomst meer water door de Lek. ‘Om de Lek meer bergingsruimte te geven en het water versneld af te voeren, leggen we oevergeulen aan in de uiterwaarden. Ook verlagen we de toegangsdam naar het Stuweiland (Ossenwaard). Hierdoor vormt de dam bij hoogwater een minder groot obstakel en bevorderen we de doorstroming van de rivier’ aldus Combinatie Martens en Van Oord – Heijmans die het project Ruimte voor de Lek uitvoerde medio 2015.

Sneeuw
Zaterdag wordt er sneeuw, ijzel en een stevige oostenwind verwacht. Rijkswaterstaat heeft naast maatregelen voor het hoge water ook maatregelen getroffen om de gladheid te bestrijden.

Zondag wordt het zeer koud met veel sneeuw en een (vrij) krachtige, in het noordelijk kustgebied harde tot stormachtige oostenwind met kans op zware windstoten. In het zuidoosten kan mogelijk ook ijzel voorkomen. Na het weekeinde aanhoudend zeer koud met overdag maxima rond -5°C en in de nacht en ochtend matige tot strenge, mogelijk zeer strenge vorst. Ook kan er nog af en toe sneeuw vallen.

Uw kiekjes
De Digitale Stad Nieuwegein roept iedereen op om leuke kiekjes te maken van het uitzonderlijke weer dat ons staat te wachten. Leuk, fraai, erg, minder erg, het maakt niet uit. Stuur uw kiekje naar onze redactie en wij plaatsen de foto op ons nieuwsplatform. Opsturen mag via de e-mail (redactie@pen.nl) of makkelijker via WhatsApp. Het nummer is 06-46139696. Zet dat nummer vast in uw mobiele onder pen.nl want zo kunt u ons altijd Appen met nieuws e.d.

Stuurt u uw foto’s in? Klik hier voor de ingezonden foto’s.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren