Katern

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zoekt nieuwe waterraad

Het rijk heeft bij de indeling van ons land ‘water en bodem sturend’ gemaakt. Dit vinden de diverse waterschappen, waaronder het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden waaronder Nieuwegein valt, een logische keuze gezien de klimaatveranderingen. ‘Als waterschap hebben we daar een uitdagende bestuurlijke kluif aan. Een kluif waar we jouw hulp bij nodig hebben in ruil voor bestuurlijke ervaring en leuke excursies! Meld jij je aan voor de Waterraad 2023?’ aldus het Hoogheemraadschap.

Wat ga jij doen in de waterraad?
Sinds eind 2020 heeft ons waterschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een waterraad die bestaat uit jongeren van 18 tot 25 jaar. De leden van de waterraad komen een jaar lang elke maand bij elkaar voor een activiteit of excursie, vaak met borrel, en adviseren bestuur en medewerkers over verschillende onderwerpen. Jij kan als jongere het waterschap beter leren kennen en laat ons bestuur en medewerkers met een andere blik naar vraagstukken kijken. Zo komen beide leefwerelden bij elkaar en draag jij bij aan duurzaam waterbeheer voor de toekomst.

Jouw leefwereld: je leert het werk van een waterschap kennen
Je leert over de inhoud van het werk en over de lastige vragen die politieke bestuurders moeten beantwoorden. Ook de rol van ons waterschap binnen Nederland wordt je veel duidelijker. Dit doe je door verschillende excursies te volgen, zoals een bezoek aan dijkverstevigingsprojecten, gemalen van ons watersysteem, waterbouwkundige constructies in het stedelijk gebied en een rioolwaterzuivering. Ook krijg je een kijkje in de bestuurlijke keuken tijdens raadsvergaderingen. Grote kans dat je zelfs aan het woord komt.

Onze leefwereld: we willen graag inbreng van jongeren
De inbreng van jou en andere jongeren levert ons nu direct kennis op voor ons toekomstige beleid. We werken als waterschap naast het dagelijks beheer ook aan onze gezamenlijke toekomst. Hoe kunnen we ons voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering, en beter nog: op het voorkomen daarvan? Hoe halen we energie uit afvalwater? Hoe krijgen we onze inwoners meer waterbewust? De waterraad is deze zomer bijvoorbeeld met het kersverse college in gesprek gegaan over het nieuwe coalitieakkoord van het waterschap. Jouw inbreng vinden wij daarom zeer waardevol.

Jouw leefwereld: je bouwt aan een sterk cv én persoonlijk netwerk
Je leert veel nieuwe mensen met verschillinde expertises kennen binnen het waterschap. Zo kom je in contact met de dijkgraaf, andere bestuurders en medewerkers van ons waterschap, van techneuten tot ecologen en beleidsmakers. Je bouwt op die manier op jonge leeftijd al direct aan een stevig netwerk in de watersector. Dit is goed voor je ontwikkeling en het staat ook goed op je cv. Of kom je direct na de waterraad bij ons werken of stage lopen?

Onze leefwereld: jij helpt ons werk bekender te maken onder jongeren
Van het kunnen doorspoelen van je toilet tot het zoeken van verkoeling tijdens hete zomerdagen, het waterschapswerk is iedere dag voor iedereen van belang. Daarnaast is ons werk hartstikke leuk en interessant! Wij kunnen dit zelf vertellen, maar als jij het laat weten in je netwerk komt dit veel krachtiger binnen. Zo kun je ons helpen het waterschap bekender te maken onder jongeren en help je misschien zelfs een vriend of vriendin aan een leuke baan of stage.

Jouw leefwereld: Je maakt nieuwe vrienden
Samen met je mede-waterraadsleden maak je een jaar lang van alles mee. De maandelijkse activiteiten sluiten we vaak af met een borrel. Naast leerzaam is de waterraad dus ook een bron van gezelligheid en een plek om leeftijdgenoten van diverse achtergronden te leren met een gedeelde passie voor water! Dit klinkt goed toch? Heb je interesse dan vragen wij een paar dingen van je:

[ ] Je hebt een passie voor water en maatschappelijk vraagstukken. Het maakt ons niet uit vanuit welk vakgebied of opleiding je deze interesse hebt ontwikkeld.

[ ] Je woont, studeert en/of werkt komend jaar in ons beheersgebied. Denk aan de provincie Utrecht en een stukje van Zuid-Holland.

[ ] Je staat iedere maand een dagdeel klaar voor de waterraad. Dat is maar 4 uurtjes per maand. We willen wel op je kunnen bouwen. Afmelden doe je dus alleen met een goede reden.

[ ] De allereerste bijeenkomst in oktober wil je al helemaal niet missen. Dit is een bijzondere bijeenkomst, waar je officieel ‘geïnstalleerd’ wordt.

[ ] Tot slot misschien wel het belangrijkste punt: je wil enthousiast meedoen aan de activiteiten en deelt graag je mening. Dit kan als spreker, maar ook vanaf papier. Deze mening ontwikkel je door nieuwsgierig te zijn en met een frisse blik naar onze vraagstukken te kijken.

Waarschijnlijk ben je nu enthousiast, dus reageer!
Heb je interesse? Laat het direct weten, want we hebben maar een beperkt aantal ‘zetels’ te verdelen in deze gewilde waterraad. We vragen maar twee dingen van je:

  • Stuur een motivatie op waarin je aangeeft waarom je bij de waterraad wilt. Wat hoop jij eraan over te houden? Daarbij zijn we nieuwsgierig, wat heb jij vanuit je studie, werk of privéleven met water? Deze motivatie moet kort, bondig en duidelijk zijn. Maak je een brief, stuur je een video of laat je het ons anders weten?
  • We vragen je ook een cv mee te sturen, zodat we gelijk inzicht hebben in je werk- en studieloopbaan.

Stuur deze informatie naar waterraad@hdsr.nl t.a.v. Frits Dankers. Hij beantwoordt hier ook al je persoonlijke vragen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk