Hollandse roerbak met sperziebonen

Met dit eerste recept van 2013 beginnen we alweer aan het zesde seizoen Koken met Pen. En, al bijna traditioneel zo na de overvloedige feestdagen, bevat dit eerste recept flink wat groente. Maar voor u naar de wok en uw schort grijpt willen wij u graag een gezond, liefdevol en erg smakelijk 2013 toewensen.

Nodig voor 4 personen:

  • 500 g krielaardappeltjes
  • 500 g verse sperziebonen (evt. zak)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 kleine uien
  • 1 bakje champignons (250 g)
  • 2 bakjes gevulde filets met kaas 30+ (à 2 stuks Valess)

    Extra: 2 kookpannen; wok; koekenpan

    Snij grote krielaardappeltjes een keer doormidden.
    Was de sperziebonen, snij de puntjes eraf en breek ze in stukjes.
    Kook de krieltjes in een pan met een bodem water 10 minuten voor.
    Kook de gebroken sperziebonen in een pan met een bodem water 5 minuten voor.
    Giet krieltjes en bonen af en laat een uitdampen.
    Pel de uien en snij ze in vieren.
    Veeg de champignons schoon of spoel ze kort af onder de kraan, laat ze dan uitlekken.
    Laat de kleine champignons heel, snij grote doormidden of in vieren.
    Verhit de helft van de olijfolie in de wok en roerbak hierin de krieltjes in ca. 10 minuten goudbruin.
    Voeg de champignons en de ui toe en roerbak nog zo’n 5 minuten.
    Verhit intussen de rest van de olie in de koekenpan.
    Bak de kaasfilets aan beide zijden goudbruin.
    Laat ze op een plank iets afkoelen en snij ze in repen.
    Schep ze door het roerbakgerecht.
    Serveer de Hollandse roebak met een knapperige salade van een slasoort met komkommer, tomaat en stukjes paprika, eventueel geraspte wortel en/of wat tafelzuur uit een potje.
    Naar wens kun je nog een warme champignonsaus uit een zakje (40 g) met 250 ml melk maken en bij de roerbak serveren.

    Vegetarisch hoofdgerecht
    Tijd ca. 25 minuten
    Bron: www.ah.nl

    Tip
    De gevulde Valess filets kun je vervangen door Quorn roerbakstukjes die je ook even goudbruin bakt en dan met wat zout en peper bestrooid.
    Ook een hele lekkere variatie, vervang de vegareepjes of –stukjes door blokjes of reepjes harde geitenkaas (eventueel met tuinkruiden).

    Weetje
    Valess is de merknaam van vegetarische alternatieven voor vlees en vis, die op basis van melk worden gemaakt. Door het toevoegen van voedingsvezels van een bepaald zeewier krijgt het zijn stevige structuur. Aangezien er aan Valess koemelk en kippenei-eiwit wordt toegevoegd is het welk geschikt voor vegetariërs, maar niet voor veganisten. De producten van Valess zijn door het hoge eiwitgehalte voedzaam, maar caloriearmer dan vlees.

    Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

  • Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

    Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk