Hoe voorkom je online bedreigingen als je remote werkt?

Mensen werken tegenwoordig vanop allerlei verschillende plekken. Of het nu gaat om werken vanuit thuis, op de trein of op de luchthaven; overal wordt tegenwoordig gewerkt. Enerzijds is dit erg handig om op afstand werk gedaan te krijgen, anderzijds loopt men hierdoor wel verschillende risico’s. Het is daarom aan te raden om verschillende maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat je geen risico loopt als je remote werkt.

Maak gebruik van een VPN
Allereerst is het gebruik van een VPN aan te raden. Een VPN heeft namelijk verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat je op deze manier gemakkelijk de documenten kunt ophalen van het bedrijf waar je voor werkt. Deze documenten staan vaak op een server, waarbij je een VPN verbinding nodig hebt om met deze server verbinding te maken.

Om veilig over het internet te surfen, is het gebruik van een VPN ook aan te raden (https://nordvpn.com/nl/what-is-a-vpn/). Zeker bij bedrijfsdocumenten is dit belangrijk. Om te voorkomen dat deze in handen van kwaadwillenden vallen, is een VPN verbinding belangrijk. Door middel van zo’n verbinding wordt de data die je uitwisselt met het internet namelijk versleuteld. Deze data kan hierdoor veel moeilijker onderschept worden door bijvoorbeeld hackers. Hierdoor loop je zelf minder risico, maar loopt ook het bedrijf minder risico.

Update je software
Ten tweede is het updaten van software erg belangrijk. Software die namelijk geüpdatet is, is veel moeilijker te hacken dan verouderde software. Het is daarom ook aan te raden om altijd de software updates door te voeren die worden aangeboden. Doe je dit niet, dan loop je de kans dat je gehackt wordt. Hackers proberen namelijk door zogenaamd ‘reverse engineering’ toegang te krijgen tot deze programma’s. Dit werkt als volgt.

Bedrijven zetten de updates die ze gedaan hebben na verloop van tijd openbaar. Hackers kunnen hierdoor nagaan welke beveiligingsupdates er zijn geïnstalleerd. Door de veiligheidslekken te achterhalen, kunnen ze hier gebruik van maken bij mensen die deze updates nog niet hebben doorgevoerd. Is je software niet geüpdatet, dan loop je dus de kans dat hackers hier misbruik van maken.

Zorg voor verschillende wachtwoorden
Het gebruik van een variatie aan wachtwoorden is daarnaast aan te raden om je accounts veilig te houden. Word je op het ene account gehackt, dan hebben deze hackers nog niet direct toegang tot al je accounts. Het gebruik van een password manager kan hier erg nuttig zijn. Een password manager kan al jouw verschillende wachtwoorden bijhouden.

Daarnaast zorgt een password manager ervoor dat je wachtwoorden kunt genereren die niet persoonlijk aan jouw verbonden zijn. Zo heb je niet meer het standaard wachtwoord van de naam van je hond, je woonplaats of je geboortedatum. Het genereren van deze wachtwoorden kun je helemaal zelf bepalen. Zo kun je kiezen voor de verschillende tekens die gebruikt worden, maar ook kun je de lengte van de karakters instellen. Wachtwoorden van 10 of meer tekens zijn doorgaans erg lastig te hacken, zeker als er geen sprake is van een persoonlijke connectie.

Verbinding met open wifi-netwerken
Dit moet je zoveel mogelijk vermijden. Het feit dat jij verbinding kunt maken met dit soort netwerken, houdt ook in dat hackers dit kunnen. Zij zijn vaak in staat om andere apparaten die verbonden zijn met dit netwerk, te hacken. Het is daarom aan te raden om alleen verbinding te maken met versleutelde wifi-netwerken. Daarbij komt dat een VPN verbinding in dit geval nog steeds ten strengste wordt aangeraden. Voer je dan wachtwoorden in of raadpleeg je bankgegevens, dan hebben hackers nog steeds geen toegang tot deze gegevens.

Open niet standaard alle mails
Tot slot is het openen van mails iets waarmee je moet opletten. Open niet direct alle mails, ook al komen deze van collega’s. Door middel van phishing proberen hackers steeds vaker toegang te krijgen tot data op jouw computer. Klik je vervolgens ook nog eens op de link in deze mail, dan wordt het voor hackers alleen maar makkelijker om data van jouw laptop af te halen.

In het ergste geval vragen de hackers zelfs digitaal geld om jouw laptop weer te ontgrendelen. Betaal je dit niet, dan geven ze jouw laptop niet vrij of dreigen ze met het openbaar maken van gevoelige documenten. Pas hier dus altijd mee op.

Er zijn dus verschillende maatregelen die je kunt nemen om remote werken zo veilig mogelijk te doen. Een VPN is daarbij de belangrijkste maatregel die we iedereen zouden aanraden om te nemen. Ook het gebruik van een goede password manager is ten sterkste aanbevolen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren