Hoe hoogtechnologische snufjes als een robotstofzuiger onze senioren een flinke hand helpen in het dagelijkse leven

De vergrijzing van de Westerse samenleving doet de vraag naar meer zorg toenemen. Die zorg is niet altijd voor handen. Technologie die het leven van de oudere vergemakkelijkt waardoor hij in staat is langer zelfstandig te wonen, is een verrijking voor de levenskwaliteit. Niet alleen voor de senior zelf maar ook voor zijn familie en het personeel dat dagelijks met mensen op leeftijd werkt. Het is niet meer ongewoon dat een tachtiger kan meepraten met zijn achterkleinzoon over de nieuwste smartphone en hem inlicht over het bestaan van robotstofzuigers en andere hoogtechnologische snufjes. De tijd dat gepensioneerden geen interesse hadden of niets begrepen van technologie is voorbij. Technologie heeft bij de nieuwe generatie bejaarden zo’n belangrijke plaats ingenomen dat we er als samenleving over moeten waken dat de slinger niet te veel doorslaat. Ook menselijk contact moet blijven.

Robotstofzuigers nemen een vermoeiend karwei uit handen
Een goed voorbeeld van technologie die het leven van de senior vergemakkelijkt, is de robotstofzuiger. Stofzuigen is een lastige klus als je een zekere leeftijd bereikt hebt. Je moet het apparaat de trap op sleuren, soms door de knieën gaan en als alles gestofzuigd is, het toestel openen om de filter te reinigen of een stofzak te vervangen. Niet iedereen heeft graag een poetsvrouw in huis of heeft er één ter beschikking. Een robotstofzuiger is een goed alternatief. Je hoeft er zelfs niet voor naar de winkel want op een handige review website staan de verschillende soorten robotstofzuigers opgelijst met hun prijzen, de positieve en negatieve punten en waar ze online te bestellen. Prijzen beginnen vanaf 130 euro en kunnen oplopen tot 1.000 euro, afhankelijk van de gewenste functies.

Walabot Home vervangt de valknop
De grootste schrik van senioren is dat ze vallen en niet in staat zijn om hulp te roepen. Senioren zijn immers vaak alleen thuis en kunnen zich na een val soms niet meer bewegen. We kennen daarom wel allemaal de valknop maar wat als je na een valpartij buiten bewustzijn bent? Of dat je eerst buiten bewustzijn geraakt, bijvoorbeeld door een hersenbloeding, en daardoor valt? Het klinkt misschien dramatisch maar uit cijfers blijkt dan ook dat in Nederland jaarlijks 1 miljoen 65-plussers vallen. De Walabot hoef je niet bij je te dragen. Je hangt het op aan de muur. Het apparaat registreert door de muren heen of iemand valt en zal vervolgens zelf de hulpdiensten waarschuwen. Deze technologie, oorspronkelijk ontwikkeld voor aannemers om buizen en kabels in muren op te sporen, redt nu levens van senioren.

Tablet als communicatiemiddel
De tablet is de ideale tool voor senioren. Het is minder ingewikkeld dan een computer omdat er minder menu’s zijn met grote knoppen. Het is licht, dus makkelijk mee te nemen, maar niet zo klein als een smartphone. Als kennismaking met technologie is de tablet een uitstekend instrument. Ouderen die de tablet gebruiken, hebben meer zelfvertrouwen omdat ze zelf hun boodschappen kunnen kiezen, weer lezen door het lettertype te vergroten. Ze voelen zich meer betrokken bij hun omgeving. Op Facebook bekijken ze graag foto’s of ze videochatten met familie via Skype. Technologie haalt oudere mensen in dit geval uit hun isolement.

Technologie heeft de levenskwaliteit van vele ouderen sterk verbeterd. Een Skypegesprek kan een persoonlijke ontmoeting niet vervangen en niet alle zorg mag uitgevoerd worden door een robot maar vooralsnog is technologie een uitstekend hulpmiddel gebleken voor meer sociaal contact en betere zorg. 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk