Hoe drones hasj in de Nieuwegeinse gevangenis droppen? ‘Handje buiten je celraam en er vliegt een zakje in je hand’

Drones die zonder al te veel moeite telefoons en softdrugs in de gevangenis van Nieuwegein droppen. Hoe dit kon gebeuren? Omdat gedetineerden een nieuwe manier vonden om de gesmokkelde zaken naar binnen te halen. Het sleutelwoord: de ventilatieroosters in hun celramen. “Nadat ze erachter kwamen hoe ze die open konden schroeven, was het alleen nog een kwestie van de hand naar buiten steken en wachten tot die drone zijn dropping doet.”

De gevangenis in Nieuwegein werd de afgelopen tijd geteisterd door smokkeldrones. (Foto: RTV Utrecht / Roos van Bijnen)

Het is altijd een kat- en muisspel in de wereld van de gevangenis, weet Theo Venrooij, directeur van de gevangenis in Nieuwegein. Gevangenen die op een of andere manier willen ontsnappen of iets naar binnen willen smokkelen, met daartegenover personeel dat ervoor moet zorgen dat het allemaal zo rustig mogelijk blijft.

Opstootjes
En die rust ontbrak afgelopen weken op één afdeling in Nieuwegein, zegt Venrooij. Door een nieuw detectiesysteem kon de beveiliging vele drone-droppings onderscheppen. “Voor ons heel fijn dat het werkt, maar het had wel tot gevolg dat gevangenen elkaar bijvoorbeeld een telefoon hadden beloofd, die vervolgens niet binnenkwam. Nou, dan snap je wel wat voor opstootjes er dan komen.”

Dat de smokkeldrones op zo’n manier dicht bij de cellen konden komen, had de directie niet per se voorzien. “De ventilatieroosters zouden heel goed beveiligd moeten zijn. Alleen met speciale bitjes konden die opengeschroefd worden. Maar die bitjes zijn – gokken we – ook via drones gedropt, waardoor de roosters geopend konden worden.”

Hasj aan touwtjes
Hoe we die droppings voor ons moeten zien? Door het rooster – dat ín het raam zit van een cel – past precies een hand. Als je die naar buiten doet, zou een drone daar met een touwtje wat dingen kunnen laten landen. Hasj, telefoons of opladers, bijvoorbeeld. “En dat is uiteraard niet de bedoeling. Omdat we met camera’s hebben vastgelegd wáár de drones die touwtjes lieten vallen, wisten we om welke afdeling het ging.”

Advocaat Wesley van Soest, die meerdere cliënten op die bewuste afdeling heeft zitten, was niet te spreken dat álle gedetineerden werden gestraft. “Mijn cliënten zeggen namelijk dat zij helemaal niet aan die smokkelpraktijken hebben gedaan. Dan worden ze gewoon gestraft voor de misdaad van een ander. We hebben geprobeerd om dit tegen te gaan, maar daar werkte de directie niet aan mee.”

Morgenochtend, op dinsdag, gaan de restricties er na een week tóch af, laat de directeur weten. Ook het Suikerfeest van vandaag ging op de afdeling door, nadat ze dagenlang bijna nergens anders dan in hun eigen cel mochten komen.

Wel goed beveiligd?
Of de beveiliging verder wel in orde is in de Nieuwegeinse gevangenis? Venrooij zegt van wel. “Die roosters in de cellen pakken we direct aan, daar komt extra beveiligd materiaal omheen. En we gaan samen met de politie kijken hoe we de dronepiloten kunnen opsporen.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Roos van Bijnen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk