Historische wijk viert monumentendag tijdens ‘weekend van Jutphaas’

Afgelopen weekend hebben de bewoners van Jutphaas de historische vlag van Jutphaas uitgehangen. Om de historische waarde van het voormalige dorp in de gemeente Nieuwegein te
benadrukken, is dit initiatief genomen wat gelijktijdig viel met het monumentenweekend. De eerste dag werd afgesloten met een culinaire proeverij omlijst met muziek waar bijna alle eetgelegenheden in de wijk aan hebben meegewerkt. Het doel was om de waarde van de wijk onder de aandacht te brengen en de cohesie van de inwoners te vergroten.

Sinds 2020 heeft de bewonersraad het tweede weekend van september definitief uitgeroepen tot ‘weekend van Jutphaas‘. Tijdens deze dagen worden activiteiten georganiseerd die de unieke en historische waarde van de wijk moeten promoten. Om deze kernwaarden nog beter tot uitdrukking te brengen is dat destijds vastgelegd in een visieplaat, die onder de aandacht van de gemeente is gebracht.

Dit was de eerste keer dat een proeverij in deze vorm is georganiseerd. Patthamawan Khroewa Thai, Tandoori Hut, SteakHouse Sphinx, Bij de Fortwachter, Nordkapp Coffee, Sweets & Ice en Brouwerij Zevenstar hadden allemaal een kraam waar ze hun producten konden aanbieden. “Een bijzondere en lekkere combinatie uit het historisch hart van Jutphaas”, aldus de organisatie. “Op deze manier konden de lokale ondernemers en de wijkbewoners kennis met elkaar maken”.

De vlag van Jutphaas – die overigens nimmer officieel is vastgesteld als dé gemeentevlag – werd wel als zodanig gebruikt en bestaat uit twee banen van gelijke hoogte van rood en blauw. De kleuren van de vlag zijn ontleend aan het gemeentewapen. Doordat Jutphaas één van de parels is van Nieuwegein, een beschermd dorpsgezicht is, maar ook meer aandacht en investeringen van de gemeente Nieuwegein nodig heeft, willen de bewoners hiermee laten zien dat het een uniek gebied is binnen de gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk