Historische haagbeuk blijft behouden

De majestueuze haagbeuk aan de Utrechtsestraatweg in Jutphaas kan behouden blijven. Recent ontstonden er wat twijfels over de staat van de beeldbepalende boom naast de pastorie van de Nicolaaskerk. Onderzoek door een boomdeskundige heeft echter uitgewezen dat de waarschijnlijk grootste haagbeuk van Nieuwegein in prima staat is.

Ronald Walsteijn, voorzitter van de Nicolaaskerk: “We zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. De leeftijd van de haagbeuk wordt geschat op 210 jaar oud en is dus geplant in de tijd dat het 17e eeuwse Huis Zwanenburg hier nog stond. In die zin kun je de boom ook als cultuurhistorisch erfgoed beschouwen. Ga maar eens na wat deze boom allemaal ‘gezien’ heeft. Van Napoleon die langs kwam in oktober 1811 op zijn tocht naar Utrecht, paraderende Duitsers op de Utrechtsestraatweg in de Tweede Wereldoorlog tot aan de mensen die in het vroegere Zwanenburg hebben gewoond. Deze boom ademt geschiedenis.”

Onderzoek liet zien dat de monumentale boom van ongeveer 18 meter hoog en 2,54 meter stamomtrek toekomstbestendig is. “Het lijkt ons een leuk idee om wellicht via een bordje bij de boom mensen te vertellen hoe oud deze boom is en dat dit de grootste haagbeuk van Nieuwegein is. We nodigen mensen dan ook uit om de boom te komen bewonderen. En wie weet, als je je oor tegen de stam te luister legt, wat voor een verhalen over de geschiedenis van Jutphaas de boom je kan vertellen”, zegt Walsteijn met een lach.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk