Katern

Het WK 2022, kan Nederland er helemaal voor gaan?

De verwachtingen zijn hooggespannen na de overwinning op Senegal, maar heeft dit team voldoende in huis om eindelijk een titel te scoren? Er zijn zeker redenen waarom we mogen verwachten dat Nederland het goed gaat doen op dit WK; de terugkeer van Louis van Gaal is daar één van. De tweede is een goed team, dat misschien niet vol supersterren zit, maar wel kwaliteit en consistentie biedt. Met Louis van Gaal weer aan het roer, en talentvolle spelers als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay, is Oranje een ploeg die het bekijken meer dan waard is.

Het zag er maandag aanvankelijk niet bemoedigend uit, maar late doelpunten van Cody Gakpo en Davy Klaassen zetten de ploeg op het goede spoor. Sinds Louis van Gaal voor de derde keer het roer overnam, heeft Nederland nu 16 wedstrijden gespeeld zonder nederlaag te lijden. De laatste keer dat Oranje een nederlaag leed, was op 27 juni 2021, toen Tsjechië hen versloeg in de ronde van 16 van het UEFA EURO 2020.

Met een sterke basis rond centrale verdediger Virgil Van Dijk en spelverdeler Frenkie De Jong stond Nederland bovenaan in de kwalificatiegroep en verloor het slechts één van de tien wedstrijden.

Aangezien we het WK van 2018 hebben gemist, moeten we dat deze keer zeker goedmaken.

De Nederlandse WK-geschiedenis
Nederland heeft tien WK-deelnames achter de rug, waarvan de meest recente in Brazilië 2014 was, en we zijn altijd verder dan de groepsfase gekomen.

Nederland heeft daarnaast ook het ongewenste record behaald door in de meeste finales te spelen zonder de trofee in ontvangst te nemen. In 1974, 1978 en 2010 viel Nederland bij de laatste horde tegen respectievelijk West-Duitsland, Argentinië en Spanje om. Nederland heeft in zijn geschiedenis veel grote teams voortgebracht, maar heeft uiteindelijk te weinig gepresteerd op het internationale toneel en is er nog niet in geslaagd een WK te winnen.

In 1974 bereikte Nederland, onder aanvoering van Johan Cruyff, zijn eerste finale door gebruik te maken van zijn stijl van “totaalvoetbal” – waarbij veldspelers van positie kunnen veranderen met behoud van de organisatorische structuur. Het team bestormde de knock-outfase en won van Argentinië, Oost-Duitsland en Brazilië. Uiteindelijk verloren we de finale van West-Duitsland.

Vier jaar later zouden we in de finale opnieuw het onderspit delven, omdat Argentinië in de extra tijd twee doelpunten die een overwinning opleverden.

In de jaren tachtig zou het Nederlandse voetbal op zowel club- als internationaal niveau afnemen, en de nationale ploeg slaagde er niet in zich te kwalificeren voor een WK. Toch won het team, geïnspireerd door Marco Van Basten, in 1988 het Europees kampioenschap.

In de jaren negentig hielp een nieuwe generatie Nederlandse sterren, waaronder Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Dennis Bergkamp, Nederland aan een reeks indrukwekkende maar uiteindelijk teleurstellende WK-campagnes.

In 2010 nam Nederland het in een pittige finale op tegen Spanje, maar de Spanjaarden wonnen in de extra tijd met een doelpunt van Andres Iniesta.

Vier jaar later schommelde het Nederlands elftal tussen een vrij scorende aanvalstactiek die resulteerde in de beroemde kopbal van Robin Van Persie in een 5-1 nederlaag tegen Spanje, en een voorzichtige defensieve aanpak die resulteerde in twee doelpuntloze gelijkspellen en een derde plaats.

Nederland zou zich in 2018 niet kwalificeren na de derde plaats in de kwalificatiegroep na Frankrijk en Zweden.

Van Gaals aanpak en tactiek
Direct en onsentimenteel, creëert Van Gaal defensief en tactisch verantwoorde teams en historisch gezien stelt hij het team op in een aanvalsgericht 4-3-3 systeem. In recente wedstrijden heeft hij echter gekozen voor een 3-4-1-2 achterin – het systeem dat hij in 2014 met veel succes toepaste.

De Nederlandse voetbalbond riep hem in augustus 2021, na een vroegtijdig vertrek van het EK, op om Frank de Boer op te volgen en zijn land voor de derde keer te leiden. Ze beschouwen de doorgewinterde tacticus als een betrouwbare verschijning met een geschiedenis van bewezen succes en tot nu toe hebben ze gelijk gekregen in die beslissing gezien de ongeslagen reeks van Oranje sinds de eerder genoemde EK teleurstelling.

De 71-jarige, die dit voorjaar aankondigde dat hij wordt behandeld voor prostaatkanker, wordt een van de meest ervaren coaches op Qatar 2022.

Maar is het genoeg?
Volgens MrCasinova.com geven de odds bij de bookmakers Nederland niet de beste kansen. Je vindt kansen van rond de 1:12, oftewel ongeveer 8,3% kans. Uiteraard zal dit veranderen naarmate het team vordert tijdens het WK. De beste kansen krijgt Brazilië met 27%.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren