Het einde van ongezien geloven deel 3

Vorige week vertelde ik u het verhaal van Almere waar 23 miljoenen euro gevonden waren in allerlei reservepotjes van de gemeentelijke organisatie. Voor ons was het meest opvallende dat één van de wethouders zelf eerst op onderzoek was geweest en geen compleet inzicht kreeg. Het college besloot daarom de raad dan maar helemaal niet te informeren. Waarna een wakkere raad zelf besloot de inventarisatie ter hand te nemen. Er werden interviews gehouden met de controllers van alle diensten wat het bovenstaande resultaat naar boven bracht. ‘Samen hebben we gekeken of alle reserves nog altijd nodig waren’. Zo zie je maar hoe een werkgroep uit de raad, bestaande de uit een aantal fractievoorzitters, met de controllers samen hele goede resultaten naar boven kunnen brengen. Wij vinden dit werkelijk buitengewoon interessant vooral omdat blijkt dat een goede samenwerking tussen raad en ambtenaren heel veel kan opleveren. Iets wat de V.S.P. voortdurend op het oog had toen we stelden dat er wat de binnenstadsplannen betreft veel meer input vanuit de raad nodig was.

In Nieuwegein blijkt dat waarschijnlijk niet te kunnen. Het college voert een eenzame strijd om alle problemen de baas te blijven en hangt daarbij tegen het ambtelijk apparaat of aan de burgemeester of aan wie dan ook. Het gaat hier niet om personen maar om processen. En dan kan een besluit van de raad rondom een dierenweide op de plank belanden waar de raad het niet wil hebben en is er een tijdrovende herhaling van zetten nodig om de dierenweide weer van de plank te halen. Terwijl het college toch ruimschoots de kennis moet hebben om te weten dat het verplicht is het besluit van de raad gewoon uit te voeren. Ondertussen heeft de raad al weken kunnen zien dat er iets mis is, maar de coalitie partijen hangen achterover, schrikken wanneer de grootste oppositiepartij de kat de bel aanbindt en ondersteunen dan het “standje” aan de betreffende wethouder.

Is dit nu ernstig? Inhoudelijk niet maar qua proces natuurlijk wel. Het toont een zeer afwachtende raad waar, juist in deze tijden van bezuiniging, initiatief en pro-actief denken noodzakelijk is. Een ervaren CDA-politicus vond in de vergadering van de commissie binnenstad van verleden week, dat er zoveel informatie was verstrekt over de plannen dat naar zijn mening in feite de beslissing al gevallen was. Hij maakte waarschijnlijk een grapje, maar het illustreert tot op zekere hoogte wel in hoeverre de collegepartijen, net als het college, meedrijven op de gebeurtenissen in plaats daaraan richting te geven. Dit breekt onze stad natuurlijk het meeste op bij de moeilijkste problemen. Binnenstad en Nieuwegein kiest. Nadat de mensen van Nieuwegein eerst gepakt worden door het Kabinet gaat de gemeente zo te zien zonder veel gevoel voor de consequenties ook aan het bezuinigen. Dat is dus dubbel gepakt. Dat wordt toch wel erg veel! En de stad begint zich te weren!

Wij zijn benieuwd of de collegepartijen nu eens in actie komen. Of er bij wijze van spreken een commissie uit de raad komt die volgens Almere’s model ook eens door de reserves fietst, met de controllers praat en zodoende misschien een bedrag vindt wat de afbraak van het sociale gebouw van onze stad misschien kan uitstellen of minder ernstig maken. Of in ieder geval naar de bevolking tonen dat de raad zich werkelijk wat aan de situatie gelegen laat liggen. Er zijn geen potjes in Nieuwegein? Sommigen zijn daar zeker van, maar u weet het, bij de V.S.P. geloven wij niet meer ongezien!

Uw reacties worden gewaardeerd!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk