Herdenking- en herdenkingsconcert

Ook dit jaar wordt in Nieuwegein op 4 mei stilgestaan bij de helden die voor onze vrijheid hebben gevochten, bij de slachtoffers van de oorlog. In het verlengde daarvan staan we stil bij onze vrijheid die minder vanzelfsprekend is dan lijkt. Zonder vrijheid geen herdenken.

De herdenking is op zondag 4 mei vanaf 19.00 uur in de Nicolaaskerk te Jutphaas. Daarbij zal Gerrit Keunen spreken over de geschiedenis van de joden in de stad Utrecht en meer specifiek in Hoograven. Hoograven maakte in oorlogstijd deel uit van Jutphaas. Een muzikale bijdrage levert de achtjarige Anna Kuvshinov. Zij won onlangs een eerste prijs op het Prinses Christina Junior Concours in de categorie tot en met acht jaar.

De herdenking in de Nicolaaskerk duurt tot ongeveer 19.40 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Wellicht ten overvloede wordt opgemerkt dat het hier niet gaat om een religieuze bijeenkomst. Vanuit de kerk begeven de aanwezigen zich naar het monument aan de Nedereindseweg. Hier wordt passende muziek gespeeld door de harmonie Cornelis Galesloot.

Na de taptoe wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens wordt het Wilhelmus ten gehore gebracht. Hierna volgt een toespraak door burgemeester Backhuijs en wordt een gedicht van Ton de Gruyter voorgedragen door een jeugdige inwoonster van Nieuwegein. Daarna volgt de kranslegging.

Rond 20.30 uur zal het formele gedeelte worden afgesloten waarna de mogelijkheid bestaat om onder het genot van een kop koffie na te praten in het Geinlicht naast de dorpskerk bij het monument .

Al om 20.00 uur start in Vreeswijk in de Barbarakerk het voorprogramma van het herdenkingsconcert door het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest en het Projectkoor. De muzikale leiding is in handen van Hans de Munnik.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk