Harde feiten

Ook zo verrast met die 52 euro van het energiebedrijf? Cadeautje van Zalm? Het komt wel heel toevallig een week voor de verkiezingen. En het is ook niet meer dan een sigaar uit eigen doos. Daar laat Nederland zich niet mee foppen.Volgende week 2e Kamerverkiezingen. Het wordt heel spannend. Kiezen we voor een beter, een socialer Nederland? Kijk naar de feiten.
1. Sinds het aantreden van Balkenende in 2002 is het aantal huishoudens dat moest rondkomen van een laag inkomen met 100.000 toegenomen tot ruim 680.000 in 2005. Toen Balkenende begon, waren er 570.000 arme huishoudens. Een stijging van 20 procent.
2. De cao-lonen zijn in 2005 met 0,8 procent gestegen. Zalm heeft de salariseis van het FNV voor 2007 nu al te hoog genoemd. De salarissen van bestuurders bij beursgenoteerde ondernemingen zijn in 2005 met 10 procent gestegen.
3. Volgens onderzoek van Unicef leeft één op de tien kinderen in Nederland in armoede. Een ander onderzoek van de Denktank Armoedebestrijding denkt dat dit geldt voor één op de acht Nederlandse kinderen. Dat zijn 372.000 kinderen. In een onderzoek van het Nibud worden 430.000 kinderen genoemd.
4. 200.000 huishoudens met een betaalde baan moeten rondkomen van een inkomen op of rond het bijstandsniveau. In 2001 waren dat 140.000 huishoudens.  
5. Van alle vrouwelijke alleenstaanden, jonger dan 65 jaar, leeft één op de vijf (21,5%) in armoede. 
6. Een kwart van de eenoudergezinnen leeft onder de armoedegrens. Voor eenoudergezinnen met minderjarige kinderen is dit zelfs 40%.  Harde cijfers met een kille realiteit. Ook in Nieuwegein is armoede. Het Platform Armoedebestrijding (vanuit o.a. de kerken opgericht) heeft actie gevraagd van de politiek.De Partij van de Arbeid Nieuwegein pakt dat op. Al jaren blijft er geld over van de bijzondere bijstand. Wij willen dat er bij de gemeente een speciale consulent voor bijzondere bijstand komt. Zijn / haar opdracht is er voor te zorgen dat bijstand, WMO, huurtoeslag etc. goed, snel en simpel terecht komt bij mensen die daar recht op hebben. Daarmee doen we dus echt iets aan de armoede in de stad. Maar het is niet genoeg. Er moeten ook een 2e Kamer en een regering zijn die weer oog hebben voor een rechtvaardiger bestaan. Daarbij rekenen we op u!Meer feiten? Ga naar www.checkdefeiten.nl I

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk