Halvering stemlokalen Oekraïne referendum

De SP in Nieuwegein stelt het college een aantal kritische vragen naar aanleiding van het bericht dat in Nieuwegein slechts 18 stemlokalen worden ingericht voor het referendum van 6 april a.s., waar dat er bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2014 nog 37 waren.

Nieuwegein lijkt hiermee het beleid van andere gemeenten in Nederland m.b.t. het referendum te volgen. Ook elders worden namelijk veel minder stemlokalen ingericht dan normaal gebruikelijk is. De partij vraagt zich af of hiermee niet het democratisch proces extra gehinderd wordt nu het voor kiesgerechtigden een stuk moeilijker zal zijn om een stem uit te brengen. De SP vindt dat een zeer onwenselijke gang van zaken. Gevraagd wordt o.a. dan ook wat de gemeente gaat doen om voor een zo hoog mogelijke opkomst te zorgen.

Ook wordt er door de partij geïnformeerd naar het bericht dat in verzorgingshuis Vreeswijk nu geen stemlocatie komt – en of de gemeente bereid is een oproep te doen om vervoer te regelen voor hen die door de ernstige beperking van het aantal stemlokalen aangewezen zijn op hulp van anderen.

De SP hoopt echter dat Nieuwegein bereid is kiesgerechtigden op zoveel mogelijk locaties actief deel te laten nemen aan het democratische proces van het referendum op 6 april a.s.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk