Halsbandparkieten in Nieuwegein

Op 3 maart kreeg Amivedi Nieuwegein diverse telefoontjes dat er groene parkieten rond vliegen. Vorig jaar hoorde ik dit ook. Het gaat om halsbandparkieten die in grote groepen rondzwerven in onder ander het park bij Zuilenstein. In Utrecht vliegen ze ook rond.

De halsbandparkiet (Psittacula krameri) komt van oorsprong voor in Afrika, inmiddels leven in verschillende delen van West-Europa forse populaties halsbandparkieten, waaronder Nederland. Het gaat om nakomelingen van ontsnapte kooivogels die zich in stedelijk gebied handhaven en uitbreiden. De halsbandparkiet (40 cm) zijn groen met een rode snavel en een streepje in de hals. Het volwassen mannetje heeft een zwarte keel en roze nekband.

In Nederland en andere landen in Noordwest-Europa kiest de vogel voor plekken met oude bomen, zoals parken en andere kleine bosjes, in of nabij stedelijk gebied. Ze eten plantaardig voedsel zoals zaden, scheuten, knoppen en vruchten. De halsbandparkieten nestelen solitair of in losse kolonies. Ze broeden in holen, maar maken zelden zelf nestgaten. Ze gebruiken vaak gaten van andere holenbroeders, vooral spechten, en knagen deze indien nodig zelf verder uit. Ook broeden ze in gebouwen (kieren in muren) en nestkasten. Halsbandparkieten broeden vroeg in het seizoen. Het is bekend dat ze al in februari-maart eieren kunnen leggen. Ze leggen doorgaans drie tot vier eieren, maar tot zes eieren is mogelijk. Deze worden door het vrouwtje in 22 tot 24 dagen uitgebroed, terwijl het mannetje waakt.

Ziet u een groene parkiet rondvliegen, vaak meerdere, dan weet u dat ze daar in het wild leven en worden dus niet vermist.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk