Hajé Restaurant valt af als opvanglocatie voor asielzoekers

De noodopvanvang voor 220 asielzoekers bij restaurant Hajé aan A27 in Nieuwegein komt er niet. De gemeente Nieuwegein zocht een plek om vluchtelingen op te vangen. ‘We hebben de Waterliniedok 1 (bij het Hajé-restaurant) onderzocht als mogelijke locatie. Inmiddels is duidelijk dat we hier geen vluchtelingen kunnen opvangen’ aldus de gemeente.

assielzoekers

De Provincie Utrecht heeft Nieuwegein geïnformeerd dat de omgevingsverordening niet kan worden aangepast om hier een opvanglocatie voor vluchtelingen te realiseren. Het plan past niet in de omgevingsverordening die geldt voor deze plek in het Waterliniegebied. Ook de status van het Unesco Werelderfgoed is een belemmering. Tot grote opluchting van het naastgelegen dorp Tull en ‘t Waal gaat er nu dus een streep door het plan om 220 asielzoekers op te vangen in het Hajé-gebouw aan de A27 bij Nieuwegein.

De opgave om vluchtelingen op te vangen blijft groot. Daarom zoekt de gemeente Nieuwegein nu naar een andere plek nu het gebouw langs de A27 is afgevallen als mogelijk opvanglocatie voor vluchtelingen. Landelijk en regionaal zijn afspraken gemaakt om uit de huidige schrijnende situatie te komen. Voor Nieuwegein betekent dat dat zij voor ongeveer 220 extra opvangplekken moet blijven zorgen.

Zoektocht naar nieuwe locaties
Nieuwegein onderzoekt nu een aantal locaties voor de opvang van 220 vluchtelingen. Het doel is om de opvang voor een periode van 3 tot 5 jaar te openen. In een quick scan die Nieuwegein heeft gemaakt binnen haar gemeentegrensen staan meerdere locaties. De afgelopen weken zijn er tijdens de bewonersavond een aantal nieuwe locaties voorgesteld. Op basis van een grove scan wordt nu bepaald welke locatie het meest kansrijk lijkt om een verkenning voor uit te voeren.

Herkomst assielzoekers
De assielzoeker die in Nieuwegein onderdak zullen gaan vinden zijn mensen die niet meer terecht kunnen bij de huidige opvanglocaties van het COA. Zij hebben zich al aangemeld in Nederland en asiel aangevraagd. Ze wachten nog op de verdere behandeling van hun aanvraag. De samenstelling van de groep vluchtelingen zal overeenkomen met de instroom in Nederland. Op dit moment komt ongeveer 50% van de asielzoekers uit Syrië, 80% is alleenstaand en ongeveer 20% zijn gezinnen. Het zijn vooral mannen, maar het COA ziet ook steeds meer vrouwen en kinderen.

Rol COA bij mogelijke opvanglocatie in Nieuwegein
Als de gemeente Nieuwegein besluit dat er een opvanglocatie komt in Nieuwegein, dan is het COA verantwoordelijk voor de organisatie van de opvanglocatie. Ook de begeleiding van de asielzoekers ligt dan geheel bij het COA. Voordat de opvang er komt, maken het COA, de gemeente en de locatie werkafspraken voor de opvang. Die afspraken gaan bijvoorbeeld over mobiliteit (hoe komen mensen van A naar B), leefbaarheid, veiligheid en vergunningen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk