Groot stuk staal uit Lek gevist bij boogbrug tussen Nieuwegein en Vianen

Rijkswaterstaat heeft woensdagavond tijdens sonaronderzoek een groot stuk staal in de Lek gevonden bij de Boogbrug Vianen. Afgelopen zondag kon het uitvaren van de stalen Boogbrug Vianen niet doorgaan door een kapotte kabel. Het stuk staal houdt mogelijk verband met de schade aan de lierkabel.

Een van de lierkabels van het ponton was onder water beschadigd geraakt. De afgelopen dagen onderzocht Rijkswaterstaat samen met de aannemer de oorzaak van de schade aan de lierkabel. Het stuk staal is inmiddels van de bodem van de Lek gevist.

Rijkswaterstaat onderzoekt nu verder waar het staal vandaan komt, of de waterbodem nu helemaal vrij is van objecten en of het stuk staal de oorzaak was van de beschadiging. Het ponton krijgt deze week een nieuwe lierkabel.

Ook komend weekend liggen de werkzaamheden stil
De Lekbrug tussen Nieuwegein en Vianen wordt ook komend weekend niet verwijderd. Eigenlijk zou de 5000 ton wegende brug vorig weekend worden weggehaald, maar dat ging op het laatste moment niet door omdat een kabel beschadigd raakte.

Rijkswaterstaat laat weten dat de waterstand het niet toelaat de megaklus komend weekend te klaren. Wanneer het dan wel kan, is op dit moment nog niet bekend.

Het weghalen van de boogbrug tussen Nieuwegein en Vianen is een van de grootste klussen van het jaar voor Rijkswaterstaat. Afgelopen weekend ontdekte de aannemer op het laatste moment dat een kabel beschadigd was. Die kabel zou het ponton – waar de brug op zou worden getild – vastgehouden. Na die ontdekking werd direct besloten de operatie om veiligheidsredenen te staken.

Het plan is om de Lekbrug in z’n geheel naar de Beatrixsluis in Nieuwegein te brengen. Daar wordt het bouwwerk in kleinere stukken ‘gehakt’, om daarna naar een slooplocatie in Schiedam te worden gevaren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk