Groot onderhoud Galecopperbrug loopt vertraging op

Het groot onderhoud aan de A12 Galecopperbrug richting Arnhem gaat langer duren dan eerder gepland. Weggebruikers moeten rekening houden met uitloop van de werkzaamheden tot begin 2025. Tot die tijd blijven de rijstroken richting Arnhem versmald en geldt er een maximumsnelheid van 70 km/h. Ook oprit Nieuwegein (16) blijft afgesloten voor het verkeer.

Galecopperbrug

Waarom lopen de werkzaamheden uit?
In januari 2023 zijn de geplande afsluitingen van de A12 Galecopperbrug richting Arnhem niet doorgegaan. Tijdens deze afsluitingen zou een nieuwe stalen constructie (het zadel) op de westelijke toren van de brug worden geplaatst. Bij een controle is echter gebleken dat het zadel op een aantal punten niet voldeed aan de gestelde kwaliteitseisen. De kwaliteit van de lasverbindingen was bijvoorbeeld niet voldoende.

Het zadel is een zeer belangrijk onderdeel van de draagconstructie. Nadat het zadel is geplaatst en de nieuwe kabels zijn aangebracht, kan het zadel niet meer verwijderd of aangepast worden. Na uitgebreid onderzoek is gezamenlijk besloten om het zadel niet te herstellen. Er wordt daarom een nieuw zadel gemaakt.

Nieuwe planning
In totaal worden er twee zadels geplaatst: een op de westelijke toren en een op de oostelijke. We verwachten dat we de nieuwe zadels uiterlijk begin 2024 kunnen plaatsen. Het onderhoud loopt hiermee in totaal circa 12 maanden uit, tot begin 2025. Rijkswaterstaat onderzoekt hoe zij de uitloop van het project kunnen minimaliseren. Dat doen zij bijvoorbeeld door werkzaamheden – waar mogelijk – te combineren.

Rijkswaterstaat gaat komende periode door met de voorbereidende werkzaamheden. Deze zullen minder intensief zijn dan in de voorgaande periode. In de tussentijd kan het verkeer veilig over de Galecopperbrug blijven rijden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk