Katern

Groot klimcentrum in Blokhoeve

In de nieuwe wijk Hoeverijk, in Blokhoeve-West (tussen de Elzenhoeve en de Middelhoeve), wordt een groot klimcentrum gebouwd. In het bijna 5.000 vierkante meter omvattend complex National Climbing Centre Nieuwegein (NCNN) kan, als het meezit, medio 2023 zowel binnen als buiten worden geklommen, maar er is ook ruimte voor andere functies als een restaurant, fysiotherapiepraktijken en een ‘klim- en klauter-BSO’. WRK Architecten uit Amsterdam heeft het complex ontworpen. Eind juni 2016 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein zich al achter de plannen geschaard.

Het NCCN, dat volgens Johan Cavé de grootste klimhal van Nederland wordt, fungeert voor de 177 woningen die hier komen als een barrière tegen het geluid van het aangrenzend bedrijventerrein. Met zijn beklimbare gevel en de glaspartijen die de activiteiten binnen zichtbaar maken vormt het bovendien een attractie op zich.

‘Het bijbehorende plein aan het water wordt een belangrijke ontmoetingsplek voor de buurt, waar ook evenementen en wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Een publieke voetgangersroute verbindt het plein, dwars door het gebouw heen, met de toegangswegen van de wijk’, zo melden de ontwerpers van het immense complex. De klimwereld wordt zo nog meer onderdeel van de openbare ruimte.

‘Het realiseren van een klimcentrum in een langgerekt volume was de grootste ontwerpuitdaging’, laat het bureau weten. Door de routing in het gebouw af te stemmen op het binnenvallende licht en goede interne zichtlijnen te creëren, wil het bureau één klimwereld realiseren waar de klimmer als het ware langs een lange wand het gehele gebouw kan verkennen

Op het terrein is al een klimcentrum van opdrachtgever Mountain Network aanwezig, maar dit zal mede worden herontwikkeld als onderdeel van de nieuwe wijk. Hoewel Cavé al een paar jaar met de plannen voor een nieuw klimcentrum bezig is, hoopt hij dat de bouw van het NCCN in de loop van volgend jaar begint.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren