Groep 7-8 van UniQ verbaast Rabobank

‘Het is verbazingwekkend hoeveel jullie weten over banken en de Rabobank in het bijzonder’ Dat was één van de opmerkingen van de directie van de Rabobank nadat zij woensdag 30 mei met groep 7-8 van daltonschool UniQ aan de Deldenseschans in Nieuwegein hadden gepraat over hun ideeën over bankieren. De kinderen hadden in het kader van een project van de Missing Chapter Foundation (MCF) onderzoek gedaan naar de Rabobank en waren met diverse aanbevelingen gekomen.

Die beperkten zich niet alleen tot het dilemma dat de Rabobank aan hen voorlegde, namelijk ‘Is de (Rabo)bank verantwoordelijk voor de financiële opvoeding van kinderen of moeten de ouders dit zelf doen?’ De kinderen zijn goed opgeleid in het systeemdenken en hadden een mooie mindmap gemaakt van de Rabobank in relatie tot de five minds of the future. Daaruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat de creative mind van de Rabobank nog verder ontwikkeld kan worden. Een groot deel van het gesprek ging in het kader hiervan over het nemen van risico’s door de Rabobank.

De kinderen hadden een duidelijke voorkeur voor het spreiden van risico’s door te investeren in kleinere bedrijven. Grote investeringen in grote bedrijven zagen zij als meer risicovol. Dat zij erg bezig zijn met duurzaamheid, bleek uit de kritische geluiden die opgingen toen de Rabobank vertelde dat zij onder andere investeert in Shell. Zelf zouden ze gaan voor investeringen in schone energie en focus op lange termijn winsten in plaats van korte termijn successen.

Prinses Laurentien, die namens de MCF het gesprek leidde, vroeg de leerlingen of kinderen zelf de verantwoordelijk voor het beheer van geld aan zouden kunnen. De meningen daarover bleken verdeeld, maar één ding stond als een paal boven water. De volwassenen doen het ook niet altijd even goed. Zij hebben tenslotte de kredietcrisis veroorzaakt!

Aan het eind van de bijeenkomst vroeg de prinses Laurentien de kinderen om één woord te noemen dat zij bij de Rabobank of banken in het algemeen vonden passen. Het resultaat daarvan stemde de top van de Rabobank zeer tevreden. Woorden als betrouwbaar en goed werden veelvuldig genoemd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk