GroenLinks wil kortere verkoopperiode van vuurwerk

Vandaag bood de fractie van GroenLinks Nieuwegein het vuurwerk rapport Nieuwegein aan, aan burgemeester Backhuijs. Er is een grondige analyse gemaakt van de meldingen die voor Nieuwegein zijn gedaan. Op basis daarvan heeft de fractie een zestal aanbevelingen gedaan om de ervaren overlast voor mens en dier te verminderen.

Een belangrijke aanbeveling is het inperken van de verkooptijd van vuurwerk. De meldingen van overlast stegen flink nadat de verkoop was gestart. Sommige melders gaven aan op zich geen bezwaar te hebben tegen het afsteken van vuurwerk, maar dat dit echt alleen met de jaarwisseling zou moeten gebeuren. Vooral veel honden- en kattenbezitters gaven aan dat het zeer problematisch was je dier 4 dagen lang binnen te moeten houden. Ook mensen met hart- en ademhalingsklachten lieten weten grote problemen te hebben ervaren.

Hieraan gerelateerd ligt een ander aandachtspunt dat volgens de fractie opgepakt moet worden: in 7% van de meldingen werd in het opmerkingenveld negatief commentaar gegeven over handhaving. Deze opmerkingen varieerden van het niet zichtbaar zijn van handhavers tot aan klachten over het optreden van de politie zelf. “Ondanks de extra inspanningen van politie en handhavers lijken ze er niet in geslaagd te zijn de overlast te beperken” zegt GroenLinks fractievoorzitter Erna Kotkamp. “Voor volgend jaar zouden we dan ook graag zien dat er een apart telefoonnummer komt om overlast te melden, ook omdat er ook klachten waren over de bereikbaarheid van de politie.”

Wat de fractie extra betreurt is dat er ook de nodige meldingen waren van vuurwerkoverlast op plaatsen waar helemaal geen vuurwerk afgestoken mag worden zoals bij de dierenweides en verzorgingstehuizen. “Het zou sowieso helpen als deze vuurwerkvrijzones veel duidelijker worden aangegeven. Veel mensen weten niet eens dat er op sommige plekken niet afgestoken mag worden” aldus Kotkamp.

Burgemeester Backhuijs liet bij het aanbieden van het rapport weten deze te zullen bespreken met politie en Stadstoezicht in het veiligheidsoverleg. Ook zullen de aanbevelingen in de voorbereiding voor de volgende jaarwisseling betrokken worden. De gehele raad zal hiervan tegen die tijd hierover geïnformeerd worden.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl was een initiatief van 15 lokale fracties van GroenLinks waaronder Nieuwegein. Het meldpunt was online van 24 december 2012 tot en met 3 januari 2013. Binnenkort worden alle meldingen aangeboden aan de Tweede Kamer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk