GroenLinks: ‘Ogen niet sluiten voor noodzakelijke klimaat maatregelen’

De gemeenteraad van Nieuwegein is door de gemeenteraad van Utrecht uitgenodigd om een reactie te geven op de plannen om de polder Rijnenburg en Reijerscop te gaan benutten als energielandschap. GroenLinks kon zich goed vinden in de voorgelegde reactiebrief aan de gemeenteraad van Utrecht. De brief is een evenwichtige weergave van de verschillende standpunten van de verschillende fracties (en inwoners) van Nieuwegein. We betreuren het dat de brief dusdanig is geamendeerd dat het lijkt of alle inwoners van Nieuwegein tegen de voorstellen van de gemeente Utrecht zijn om een energielandschap in te richten met een hoog rendement aan duurzame energie. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de mening van een groot deel van onze inwoners.

Het, met een krappe meerderheid, aangenomen amendement verwerpt iedere vorm van windenergie. GroenLinks vraagt zich af hoe sommige partijen zich kunnen uitspreken voor duurzame energiebronnen en tegelijkertijd de mogelijkheden die geboden worden om duurzaam energie op te wekken afwijzen.

In de raadsvergadering van afgelopen woensdag heeft GroenLinks samen met de PvdA opgeroepen om de ogen niet te sluiten voor de energieaanpassingen die nodig zijn. “Het klimaat verandert, dat is een keihard gegeven. We moeten ons gedrag en onze aanpak daarop aanpassen, willen wij de aarde leefbaar houden voor de generaties na ons”, aldus Groenlinks raadslid Alma Feenstra.

Bij de behandeling van de Nieuwegeinse reactie op het Utrechtse conceptvoorstel voor het inrichten van een energielandschap in Rijnenburg en Reijerscop, riep GroenLinks opnieuw op om in te stemmen met de invulling van dit pauzelandschap door er een energielandschap van te maken, maar wel onder strikte voorwaarden. “Het belangrijkste is dat er rekening gehouden wordt met de omwonenden en de bezwaarmakers. Wij roepen de gemeente Utrecht op om met hen in contact te blijven.” GroenLinks pleit dan ook voor een onderzoek naar het laagfrequent geluid bij windmolens, en pleit voor het demontabel bouwen van zonnepanelen en winturbines en roept de gemeente Utrecht op om te kijken naar de hoogte en de plaats van de windmolens. GroenLinks is tegen het plaatsen van zonnepanelen op de Nedereindse plas vanwege de negatieve effecten op de flora en fauna. De meerderheid van de gemeenteraad nam dat advies over.

Het klimaat verandert en GroenLinks erkent dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn in onze manier van leven om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. “Elke verandering is moeilijk. In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn, maar onze energiebehoefte blijft en stijgt zelfs. We willen graag met alternatieven vormen van energieopwekking aan de gang. Net als ooit de komst van een rails door het landschap, wegen en bruggen en GSM-palen, zal ook nu ons landschap veranderen. Dat willen we met elkaar doen. In goed overleg en zeker doordrongen van de noodzaak. Dat kan, ook al zal het voortdurende gesprek vragen , maar we zijn het aan de generaties na ons verplicht om hier goed uit te komen”, aldus Feenstra.

Omdat de urgentie voor inzet op alternatieve vormen van energieopwekking, en daarmee gebruik van fossiele energiebronnen terug te dringen, niet in het raadsvoorstel was opgenomen heeft GroenLinks samen met de PvdA, D66 en de SP een motie ingediend die deze noodzaak wel erkent. Deze motie kreeg helaas geen steun van de overige partijen en is verworpen.

Alma Feenstra

5 thoughts on “GroenLinks: ‘Ogen niet sluiten voor noodzakelijke klimaat maatregelen’

  1. Oswald

    Het is van de gekke om te denken dat belachelijke windmolens en een zooitje zonnepanelen een constante stroom kunnen leveren! De productie van die troep komt uit het buitenland wat daar een grote vervuiling veroorzaakt waar de GLinkse zelfs geen brood van lusten! In China zijn hele dorpen onbewoonbaar geworden met vele zieken mensen! En het gevaar voor het drinkwater! Maar dat kan die gemeenteraad in Utrecht geen barst schelen! Wij doen er wat aan denken ze. Maar hoe dom moet je zijn! Het achterlijke idee dat wij als Nederland de oorzaak zijn van een klimaat-verandering! Wat een verschrikkelijk zielige gedachten dat Nederland de hele Wereld is! GroenLinks is totaal geschift geworden!
    Wat misschien in hun straatje past is het probleem van de verhoging van de ZEESPIEGEL dat uit de hand dreigt te lopen! Oplossing op zijn GL; als iedere Nederlander een emmertje zeewater schept is het probleem toch opgelost! Zakt de zeespiegel vast meters!En met onze Koning die alles weet over het water kan het niet mis gaan! De hooggeleerde Lotje v Hooijdonk en alle andere professoren vd gemeente Utrecht plassen van deze vinding vast in hun broek!
    Nog een gratis TIP; als de wind niet of niet hard genoeg waait, moeten alle bewoners, u leest het goed alle bewoners, dus ook de zielige vluchtelingen ook, in grote groepen een uur blazen tegen de windmolen! Nog even en ik wordt ook lid van de Groene Gekkies!
    Deze ideeën moeten deze leden toch vet aanspreken!
    JA GROEN-LINKS GAAT NEDERLAND WEL DE AFGROND IN DUWEN! Een groot voordeel is dan wel dat ook al onze groenen dan ook definitief van de aardbodem zijn verdwenen! Die paar anders denkende hebben helaas pech! Maar het Win Win Effect is dan toch bereikt!

  2. Bart Buiten

    Hoezo hebben zonnepanelen op de Nedereindse Plas een negatief effect op flora en fauna. Is dat onderzocht? Beide plassen zijn 42 hectare groot, dus je kunt een zeer groot zonneveld aanleggen en toch zoveel water open laten voor flora en fauna. Die flora en fauna zit alleen maar langs de oevers en niet midden in beide plassen. Laten we eens iets nuttigs gaan doen met de Nedereindse Plas.

  3. Linda

    Dit soort linkse dromers moeten lekker maar Utrecht gaan. Maar hebben daar het geld niet voor. Zien de potentie om hier ook de ruif ff leeg te trekken. Wij willen dit niet. Utrecht is kapot door dit beleid en nu is zeker Nieuwegein aan de beurt ofzo?

  4. John

    Laten ze die windmolens maar bij de maarseveense plassen plaatsen.

  5. Mathijs

    Wat loopt de klimaatontkenners hier weer lekker te schelden en boos te doen. Lekker makkelijk om te zeggen dat een ander dat maar op moet lossen. Nederland loopt helemaal achteraan in Europa als het gaat om duurzame energie, omdat een rechtse regering het een aantal jaar geleden een goed idee vond om nog wat kolencentrales te openen die we nu voor heel veel geld weer moeten sluiten. Daar zouden we boos over moeten zijn! Niet omdat er hier iemand vooruit durft te denken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk