‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘De wilgenroos is in Nieuwegein een prachtige slootkanter met vrij grote, roze bloemen. Een echte blikvanger. Die wilgenroos heeft een hele reeks familieleden met veel kleinere maar minstens zo mooie bloempjes: de basterdwederiken. Daarom deze keer de bleke basterdwederik.

Udo: ‘De bleke basterdwederik is een wat minder algemene basterdwederik op plaatsen met doorgaans vochtige grond, het kan ook langs een pad zijn of in de achtertuin. De verschillende soorten basterdwederiken lijken op elkaar, maar deze soort ziet wat bleekjes en onderscheidt zich daardoor van andere soorten. Maar het blijft moeilijk te bepalen, kruisingen (bastaards) zijn overal te vinden.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk