Groeiend aantal overstappers zorgverzekering in 2019

In 2019 stijgt het aantal verzekerden dat wisselt van zorgverzekeraar. Het gaat om een stijging van 190.000 Nederlanders, ofwel 18 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl onder 2.471 respondenten.

Normaal gesproken schommelt het aantal Nederlanders dat overstapt van verzekeraar rond de miljoen per jaar. Maar volgend jaar wordt een recordaantal verwacht: 1,25 miljoen Nederlanders stappen over van zorgverzekering, is de verwachting.

Oorzaak
Volgens Zorgwijzer zijn de hoogte van de premie en verandering in de zorgbehoefte de belangrijkste reden voor een wissel van verzekeringsmaatschappij. Maar de recordhoogte van 1,25 miljoen overstappers komend jaar, kent een andere oorzaak.

Koen Kuijper, woordvoerder van Zorgwijzer, licht toe: “Het aanbod collectieve zorgverzekeringen wordt volgend jaar een stuk minder. Zo stopt Menzis in circa 30 gemeenten met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering voor de minima. Ook Zilveren Kruis beëindigt soortgelijke samenwerkingen met een aantal gemeenten. Ten slotte stopt het zorgcollectief van de vakbond FNV en Menzis eind dit jaar. Tienduizenden klanten die van de collectieven gebruik maken, zullen zich eind dit jaar op een andere verzekering moeten oriënteren. En dat resulteert in een toename van het aantal overstappers.”

Twee derde nooit overgestapt
Volgens statistieken van Vektis is twee derde van de Nederlanders nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Uit het onderzoek van Zorgwijzer kunnen daar meerdere reden voor zijn:

  1. Men is tevreden over de prijs-kwaliteit van de zorgverzekering.
  2. Men ontvangt een collectiviteitskorting, bijvoorbeeld door zich via de werkgever te verzekeren.
  3. Men heeft geen vertrouwen in andere verzekeringsmaatschappijen.
  4. Men is bang om te worden geweigerd door een verzekeraar.
  5. Men vindt overstappen te ingewikkeld.

Overstappen loont
Uit de marktscan van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in 2017 blijkt dat verzekerden jaarlijks ruim 61 miljoen euro besparen door over te stappen van zorgverzekering. Per verzekerde is dit gemiddeld 5,58 euro per maand.

Door het raadplegen van een vergelijkingswebsite kom je er als verzekerde snel achter welke verzekeraars scherper zijn geprijsd. Maar de goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste zorgverzekering. Het is daarom raadzaam om ook andere zaken mee te wegen in de vergelijking, bijvoorbeeld klantwaardering, zorgkeuze en dekking uit de aanvullende polis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren