Greenwheels plaatst ‘Flower Stations’ in o.a. Nieuwegein

In aanloop naar de Nationale Klimaatweek plaatst Greenwheels in 63 steden, verspreid door heel het land, ‘Flower Stations’: houten huisjes gevuld met gratis bloemzaadjes. Ze nodigen iedereen uit om zoveel mogelijk zaadjes te zaaien, zodat er in het voorjaar bloeiende, biodiverse tuinen, boomperkjes en bermen ontstaan. Het autodeelbedrijf roept Nederland hiermee op om samen buurten leefbaarder en groener te maken. Ook in Nieuwegein zijn de ‘Flower Stations’ te vinden.

De ‘Flower Stations’ in Nieuwegein zijn te vinden aan de Dukatenburg 92-94, Graaf Willemlaan 61, Van Herwijnenplantsoen 2, Ruiterstede 80 en de Lamaweide. Een keer per maand zullen deze huisjes worden bijgevuld met nieuwe zakjes zaad.

Flower Stations

“Iedereen kan een positieve bijdrage leveren om onze planeet leefbaar te houden,” aldus Michiel Cuppen, directeur Greenwheels. “Thuis, op je werk, maar ook in de wijk.” Het is de missie van het autodeelbedrijf om – door het aantal privéauto’s te verminderen – buurten leefbaarder te maken. In het verlengde daarvan plaatst Greenwheels in aanloop naar de Nationale Klimaatweek (30 oktober – 5 november 2023) 500 Flower Stations door heel Nederland. Deze groene huisjes zijn bij verschillende vaste Greenwheels-autolocaties te vinden en bevatten zakjes met bloemenzaden klaar om direct gezaaid te worden.

Iedere dag vergroenen
Met de introductie van de Flower Stations moedigt het autodeelbedrijf en Klimaatsupporter iedereen aan om buurten en bermen te vergroenen. Buurtbewoners kunnen de gratis zaadzakjes meenemen en uitzaaien in een boomperkje, in hun (gevel)tuin of langs de openbare weg. De zaadjes zullen in het voorjaar uitgroeien tot goudsbloemen die niet alleen bijdragen aan een groenere buurt, maar ook aan de biodiversiteit en het welzijn van de bij. De bij heeft het al jaren zwaar en kan wel wat extra bloemen gebruiken. Cuppen: “Het is natuurlijk iedere dag een goede dag om te vergroenen, korter te douchen, minder te kopen en meer te delen. Daarom blijven we ook na de Klimaatweek de Flower Stations onderhouden en aanvullen met zaadzakjes.”

Zaai de toekomst
De groene Flower Stations zijn te vinden in 63 plaatsen in Nederland, waaronder ook in Nieuwegein. Ze zijn gemaakt van duurzaam, FSC-gecertificeerd Douglas hout en worden vergezeld door Elho plantenbakken, gemaakt van gerecycled plastic, gevuld met MijnHedera klimop. De zakjes in de huisjes zijn gevuld met goudsbloemzaadjes. Het zaaien is heel eenvoudig, maar om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk goudsbloemen daadwerkelijk uitkomen, deelt Greenwheels een aantal zaaitips.

  • Zon: zaadjes gedijen bij zonlicht, dus zorg voor een zonnig plekje!
  • Water: is het erg droog? Geef de zaadjes dan af en toe water, daar worden ze blij van!
  • Respecteer de natuur: heb je zelf geen tuin en wil je een stukje van de buurt vergroenen? Leuk! Let wel op als je verder weggaat, in natuurgebieden zaaien is niet de bedoeling, omdat dit de natuurlijke balans verstoort.
  • Weg met die tegel: geen stukje vrije aarde? Wip een tegel uit je tuin. Dat is beter voor de waterafvoer, de biodiversiteit én het aanzicht van de buurt. Haal voor het zaaien wel het zand weg en zorg voor goede tuingrond.
  • Onder de aarde: zorg ervoor dat de zaadjes een klein beetje wegzakken in de aarde, schoffel de aarde desnoods los om dit voor elkaar te krijgen. Maar let op dat je de zaden nooit helemaal bedekt met aarde, want dan kan het zonlicht er niet meer bij.
  • Wie wat bewaart heeft wat: de zaadjes kunnen worden gezaaid in oktober, zodat ze in het voorjaar uitkomen. Zaaien in het voorjaar, rond maart, kan ook.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk