Gras in plaats van onkruid

 Vlak voor het zomerreces is tijdens de laatste raadsvergadering gesproken over de notitie Zelfbeheer. Deze notitie stelt voor om burgers te betrekken bij het gemeentelijk groen en via afspraken op papier het onderhoud over te nemen. Dit gaat om onkruid wieden, snoeien etc. Ik sta hier zelf sceptisch tegenover, omdat het in mijn wijk al voor deze notitie is geprobeerd. In Fokkesteeg werden twee jaar geleden problemen met begroeiing aangepakt. Bij mijn straat ging dit over onvoldoende zicht in de bochten, dus een valide argument om de bestaande struiken te verwijderen en er gras voor in de plaats te laten groeien. Tevens was het argument dat dit onderhoudsvriendelijker was voor de gemeente. Tijdens een wijknetwerk-vergadering werd door buurtbewoners gevraagd om toch beplanting aan te brengen op het rechte stuk van de Beemsterschans. Zij wilden dan wel onkruid wieden. De gemeente ging akkoord, de beplanting kwam er. Het werkte, totdat het voor de bewoners om verschillende redenenen niet meer op te brengen was om regelmatig onkruid te wieden.
Twee keer kwam er een brief van de gemeente waarin er gemaand werd onkruid te wieden. Vanuit de buurtbewoners werd geen aanstalten gemaakt te wieden. Het stond te hoog, er was geen doorkomen aan. Uiteindelijk heeft de gemeente de beplanting weggehaald en het stuk grond werd weer opgenomen in het onderhoud van gemeentelijk groen. Er zou gras voor in de plaats komen. Als er bij ons in de buurt gras gemaaid wordt, gebeurt dit nu in drie keer. Een keer het grovere werk met een zware maaimachine, een keer met een kleine machine die de moeilijk bereikbare stukken doet én daarna komt er nog een aparte groenwerker met een handmachine die het hoog groeiende onkruid voor mijn deur snoeit op de plek die eerst in zelfbeheer was. We zijn nu een jaar verder en het heeft ondertussen al veel geld gekost.
De beplanting eruit, nieuwe planten erin, de planten er weer uit, de aparte groenwerker om te snoeien (tot nu toe al 3x).Het duurt waarschijnlijk nog een half jaar, maar dan is het onkruid weg. Het gras wint namelijk langzaam terrein In de aankomende maanden zal de notitie Zelfbeheer in de commissie RIM nogmaals behandeld worden. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van de pilot die in de Batau is gestart. Met name de reacties van de bewoners die meedoen zullen interessant zijn. Emilie Zonneveld-van Olm

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk