Glas Award voor gevel geprint glas Stadshuis

ABT uit Velp is de winnaar van de Glas Award 2012 geworden met de gevel van geprint glas van het Stadshuis te Nieuwegein. Dat is zojuist bekend geworden tijdens de uitreiking van de Award in Düsseldorf. De Innovatie Award ging naar BRS Building Systems uit Moerkapelle met de ontwikkeling van triple koud gebogen glas. Namens ABT nam prof. ir. Rob Nijsse de prijs, een glazen kunstwerk van kunstenares Isabelle Roskam, in ontvangst uit handen van GBO-directeur Cor Wittekoek. BRS was vertegenwoordigd door hoofd marketing Annemarie Veerman.

De Glas Award is een initiatief van de Glas Branche Organisatie, de overkoepelende organisatie van werkgevers in de vlakglassector, en Eisma Bouwmedia, de uitgever van Glas in Beeld. De jury onder leiding van prof. dr. ir. Chris Geurts koos vijf nominaties uit een aantal van 47 inzendingen. ABT en BRS waren beide nogmaals genomineerd: naast de geprinte glasgevel was dat voor ABT met de golvende glasgevel van Museum aan de Stroom te Antwerpen (ABT Antwerpen) en voor BRS was er een tweede nominatie met de glazen kap van het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De vijfde nominatie was voor Claus & Kaan Architecten te Amsterdam met het NIOO‐KNAW te Wageningen. De Glas en Innovatie Award worden tweejaarlijks uitgereikt tijdens de Glasstec, ‘s werelds grootste vlakglasbeurs.

20120912_stadshuisinschemergroot

Gevel van geprint glas Stadshuis Nieuwegein: slimme zeefdruk geeft gevel 3D-effect . Het nieuwe Stadshuis heeft een veelheid aan bijzondere glastoepassingen. Zo zijn er in het interieur glazen binnenwanden van Maars systeemwanden uit Harderwijk, glaswanden in het atrium van R.M. Glas uit Nieuwegein en geluidisolerende glaswanden en –deuren van Metaglas uit Tiel toegepast. De buitengevel met zeefdruk springt er echter uit. Het glas is gezeefdrukt en geleverd door Scheuten-dochter BGT Bisschoff Glastechnik uit Bretten (D). Achter deze tweede huid bevindt zich een vliesgevel, waarvoor gevelbouwer Scheldebouw een verticaal hangende stalen onderconstructie maakte. Op de grote diagonalen waar verschillend bedrukte glasvlakken aan elkaar grenzen, volgt een stalen draagprofiel die schuine lijn. Al met al merkte Scheldebouw dat het project behoorlijk complex werd: niet alleen door de hoekige vormen die opengelaten zijn, maar ook door de diagonalen met verschillende kleuren zeefdruk. De vliesgevel heeft 2.900 modelruiten. De zeefdruk op de buitengevel heeft doordacht aangebrachte kleuren en rasters die de illusie geven van schaduw en daarmee van een hoekige, driedimensionale gevel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren