Geslaagde Dag van de ondernemer in Nieuwegein

Op de Dag van de ondernemer heeft de gemeente Nieuwegein afgelopen week ondernemers in het zonnetje gezet als dank voor hun ondernemerschap, doorzettingsvermogen en bijdrage aan de stad. Met drie spraakmakende sprekers, Cees Links, Mathijs Bouman en Anita Boer, boden zij Nieuwegeinse ondernemers een mooi programma aan.

Cees Links, uitvinder van WiFi gaf belangrijke lessen mee aan de ondernemers
De kracht van goede marketing moet niet onderschat worden. Om innovatie tot een succes te maken noemde hij de power of sticking around’; eigenwijs zijn maar ook flexibel. Blijf met je product bezig, zorg voor goede marketing. Maar zorg ook dat je flexibel bent, de schoorsteen moet ondertussen ook blijven roken. En ‘zorg dat je hard werkt, want hoe harder je werkt, hoe meer geluk je binnenhaalt.’ Zo was het pas in 1999, 9 jaar na het ontstaan van het idee, dat een telefoontje van Steve Jobs voor de internationale doorbaak zorgde van WiFi.

Cees Links bedacht eind jaren ’80, toen hij bij het Amerikaanse bedrijf NCR werkte, dat het wel eens handig zou zijn als computers draadloos met een netwerk konden worden verbonden. Hij gaf vervolgens leiding aan het team dat een cruciaal onderdeel van WiFi uitvond. Zijn vrouw – ook ingenieur – was uiteindelijk degene die de catchy naam ‘WiFi’ bedacht, die staat voor Wireless Fidelity, draadloze betrouwbaarheid.

Internationaal ondernemerschap
Dagvoorzitter en ondernemer Anita Boer, co-founder van Sisters in Diversity bracht belangrijke aandachtspunten naar voren over werken in multiculturele teams. ‘Als je zaken doet, verdiep je dan in de gewoonten en de cultuur van de ander. Zo worden in Frankrijk beslissingen genomen aan de lunchtafel.’ Hoe je kijkt naar de ander wordt bepaald door je eigen perspectief. Luister en kijk dus goed wat er gebeurt, maar kijk ook naar je eigen gedrag. ‘We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals we zijn.’

Mathijs Bouman duidde de huidige economische situatie in Nederland
‘Als ik ondernemers een tip mag geven is om te blijven focussen op de arbeidsmarkt, op je vacatures. Ga op zoek naar de ongeschikte kandidaat. En kijk hoe je potentiële kandidaten kunt bereiken voor de toekomst.’ Door bijvoorbeeld te kijken hoe je iemand in een jaar met scholing op kunt leiden richting een bepaalde functie. Hij gaf ook tips als: ‘zet HR in de directie, doe meer met en voor deeltijders. En vooral: investeer voor hogere productiviteit.’ Het was een levendige presentatie met veel interactie met de aanwezige ondernemers.

Wethouder Ellie Eggengoor blikt terug op een geslaagde middag
“De Dag van de ondernemer is voor mij een hele bijzondere dag. Een ondernemende stad als Nieuwegein heeft veel te danken aan ondernemers die zorgen voor werkgelegenheid, maar zij dragen ook bij aan een bruisende stad. Het is goed dat we stil staan bij het belang van ondernemers in onze samenleving. En het is mooi als we wat terug kunnen doen als dank voor hun bijdrage aan de stad en hun doorzettingsvermogen, zeker in deze spannende tijd. Het is inspirerend om weer met elkaar van gedachten te wisselen vanuit de vraagstukken die de sprekers vandaag naar voren brachten. Ik kijk terug op een geslaagde middag.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk