Gemeente Nieuwegein stapt over op groene stroom

Op 1 april stapt de gemeente Nieuwegein voor een gedeelte van haar elektriciteitsverbruik over op groene stroom. Bedrijven en instellingen met een zogenaamd grootverbruikerscontract (stroomverbruik van tenminste 100.000 kWh per jaar) zijn vanaf begin 2002 vrij in hun keuze van energieleverancier. Energiebedrijf Remu heeft daarop de gemeente het aanbod gedaan de rest van dit jaar groene stroom te leveren voor de prijs van grijze stroom.

Vanaf april is 20% van de stroom die de gemeente verbruikt groene stroom. Dat percentage is hoog in vergelijking met andere gemeenten en de provincie, die doorgaans niet boven de 10% uitkomen. De groene stroom van de gemeente Nieuwegein wordt gebruikt voor de gemeentelijke gebouwen, diverse sportaccommodaties en verkeerslichten. Er is nog geen groene stroom voor de straatverlichting maar daarover wordt al wel onderhandeld met Lumineus bv, een dochteronderneming van de Remu.

Groene stroom wordt opgewekt door zonnepanelen, windmolens of in een waterkracht- of biomassacentrale en is daarom niet belastend voor het milieu. Dat is wel het geval bij gewone ‘grijze’ stroom. Die wordt namelijk meestal geproduceerd in een elektriciteitscentrale met behulp van fossiele brandstoffen (kolen, olie, aardgas), waarbij er sprake is van een aanzienlijke uitstoot van het broeikasgas CO2.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk