Gemeente maakt verlies op parkeergelden

Vaak wordt er gezegd dat parkeergeld innen de melkkoe is van een gemeente. Vaak klopt dat ook wel, maar niet in Nieuwegein. Daar kost het autoparkeren 12,00 euro per inwoner per jaar. Dit is onlangs uitgekomen uit het onderzoek dat verricht is door KpVV Dashboard duurzame en slimme mobiliteit.

De post parkeren betreft het autoparkeren, niet het fietsparkeren. Volgens de definitie van het CBS bestaat de post uit de ‘diensten en taken rondom het parkeren, van beleid, het treffen van maatregelen en het handhaven daarvan tot en met het bieden van parkeergelegenheid door middel van parkeervoorzieningen’. Deze post is samengenomen met de post ‘baten parkeerbelasting’, de definitie van deze post is volgens het CBS ‘de opbrengsten van de (belasting)heffingen waarmee het parkeren gereguleerd wordt’.

Naast de opbrengsten hebben de gemeenten natuurlijk ook uitgaven aan parkeren. Het saldo tussen kosten en opbrengsten kan per gemeente flink uiteen lopen. Het gros van de gemeenten heeft een bijna neutraal saldo. Nieuwegein, een sterk stedelijke gemeente legt veel toe op parkeren. Een reden hiervoor kan zijn dat Nieuwegein relatief veel parkeergarages heeft, waar te lage inkomsten tegenover staan om de kosten te dekken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk