Geld inwoners Nieuwegein gaat de verbrandingsoven in

Nieuwegeiners gaan komend jaar tientallen euro meer afvalstoffenheffing betalen omdat een meerderheid van de gemeenteraad van Nieuwegein niet door wil gaan met het voorscheiden van PMD en restafval. Eind 2016 had de raad nog ingestemd met een inzamelplan om het aantal kilo restafval per inwoner te verminderen. Op deze manier zou een bijdrage worden geleverd aan de duurzaamheidsambities van de stad en zouden de kosten voor het inzamelen van afval beheersbaar blijven. In maart 2019 besloot een aantal partijen anders.

Het college van B&W presenteerde deze maand wat de financiële consequenties zijn van het besluit dat een meerderheid van de raad op initiatief van de VVD, CU en SP in het voorjaar nam. Komend jaar gaan huishoudens 8% meer afvalstoffenheffing betalen en de verwachting is dat deze kosten de komende jaren blijven stijgen.

Vincent van Esch, raadslid namens de PvdA Nieuwegein: ‘Nieuwegein doet het al jaren slecht wat betreft het scheiden van afval. Door het inzamelen van grondstoffen aan huis en het restafval naar een ondergrondse container weg te brengen, zou hier verandering in moeten komen. De PvdA Nieuwegein heeft zich altijd hard gemaakt voor het inzamelplan.’

‘Door goed aan huis te scheiden, kunnen grondstoffen zoals plastics worden hergebruikt en dit is goed voor het milieu. En door minder restafval te verbranden, wordt de belasting op het verbranden van restafval minder voelbaar en dit is goed voor onze portemonnee. Een win-win situatie toch?!’ Aldus van Esch.

In maart 2019 heeft het voorstel van onder andere VVD, CU en SP verandering gebracht in de duurzaamheidsambities en nu zijn ook de financiële gevolgen voor Nieuwegeiners bekend. Van Esch aan onze redactie: ‘Onbegrijpelijk dat deze partijen daar zo gemakkelijk aan voorbij zijn gegaan. We hadden afgesproken in te zetten op een beter milieu en vanaf het begin was duidelijk dat hun tegenvoorstel tot extra kosten voor onze inwoners zou leiden. Ik ben heel benieuwd hoe deze partijen dit gaan uitleggen aan Nieuwegeiners. In maart kreeg ik het antwoord nog niet.’

11 thoughts on “Geld inwoners Nieuwegein gaat de verbrandingsoven in

  1. Adrie

    Ik vind het een schandalige gemeente raad . Het zijn gewoon dieven die moeten gestraft worden . Het enige waar ze oog voor hebben zijn de vluchtelingen. Schandalige

    1. Henk

      Het achteraf scheiden is anders veel efficienter (en levert dus meer op).

      Het zou idioot zijn om eerst te investeren in een andere manier van ophalen, c.q. bewoners laten sjouwen met vieze zakken, en dan over een paar jaar alles achteraf te kunnen scheiden.

      Heel goed dat ze deze keer niet in de leugens trappen van de milieuterroristen: al tientallen jaren is het ook al bekend dat gft gescheiden aanleveren niet zo efficiënt is als achteraf scheiden. Ze wilden het alleen niet toegeven om gezichtsveld te vermijden.

      De gemeentes moeten de afvalverwerkers gewoon dwingen om op te schieten met achteraf scheiden…

      1. Henk Jan Schat

        Dat was precies de reden om ons amendement in te dienen voor nascheiden. Het college moet hiermee haast maken!

  2. B. Bokking

    Ik hoop echt dat bij de volgende gemeente raads verkiezingen deze partijen zoveel zetels verliezen dat ze totaal maar dan ook totaal geen stem van belang meer krijgen!
    Zelfs de partij die ik jaren gesteund heb gaat mij nu nog meer geld aftroggelen door een totaal verkeerde koers te volgen!

  3. D.Verbaan

    Wij hebben al 30 jaar een compost ton voor al het groente en fruitafval. Ook tuinafval composteren we. Kopen geen afval,spullen zonder verpakking .Groene kliko 6xper jaar grijze 5 keer. Wij.betalen voor vervuilers. Het principe de vervuiler betaalt heeft de gemeente even vergeten.

  4. A.Paddenburg

    Mijn grijze bak staat eens in de 2 maanden aan de straat, mijn groene bak nog minder.
    Plastic, glas en papier apart. Waarom doe ik dit eigenlijk? Goed gedrag wb het milieu wordt in deze gemeente gestraft!
    De omgekeerde wereld!
    Bedankt gemeente Nieuwegein

  5. Cees Stam

    In rivierenland (avri) wordt er gescheiden, maar gaat afvalheffing ook omhoog. Dus maakt niets uit! Voordeel van niet scheiden, meer ruimte over (minder containers), minder ratten.

  6. Geertje VanZijl

    Een grote belachelijke bedoeling,wij zitten regelmatig met plastic zakken in onze kleine schuur,wat vaak stinkt omdat deze maar eens per 2 weken opgehaald worden,laat staan een gezin.
    En het rest afval in de grijze kliko is minimaal,laten ze het omdraaien pmd afval in de grijze kliko en rest afval in een grijze zak of evt er nog een kleine kliko erbij,ik denk dat er dan beter afval gescheiden gaat worden.
    Dus mensen die hun best doen en altijd hun afval netjes en trouw scheiden kunnen mee betalen betalen,dit is onrechtvaardig.
    Dus gaan we dan alles maar weer in de grijze kliko gooien.?

  7. De heer Van Esch van de PvdA zou er goed aan doen om de begroting 2020 goed te lezen: Op pagina 99 staat dat de kosten van afvalinzameling stijgen door autonome ontwikkelingen bij AVU (vuilverbrander) en RMN (vuilophaler) en de hogere verbrandingsbelasting. Dat is dus een andere oorzaak dan het amendement van de partijen VVD, CU en SP. Dan komt zijn verhaal toch in een iets ander daglicht te staan.
    Martin Monrooij, fractievoorzitter ChristenUnie Nieuwegein

  8. S.cks

    Net wat Geertje VanZijl zegt, dachten wij ook. We zitten vaak met stinkzakken in de schuur. Heel weinig in de grijze kliko. Dat kon beter omgedraaid worden. In een week is er zoveel pmd afval. En toch bij ons in de straat zie je misschien maar 10 zakken liggen in 2 weken tijd. Dat zegt al genoeg.

    Wat ik onbegrijpelijk vind, is dat mensen zoals ons, netjes alles scheiden. Nu moeten we meer gaan betalen. Maar als het klopt wat anderen zeggen, dat de scheiding vooraf, niet veel uitmaakt, dan zal ik er snel mee ophouden.

    Snap het gewoon niet zo. In andere gemeentes is het zo goed geregeld allemaal. Ik vind niet dat wij, inwoners, de dupe moeten zijn van dat gedoe van de partijen.

    Nu ik dit allemaal zo heb gelezen qua nieuws, heb ik bijna geen zin meer om moeite te doen qua afvalscheiding. En ik denk dat veel meer inwoners ook niet ” gesteund/voorgelicht” zijn met afvalscheiding. Bv een extra bak ipv zak etc. Het is zoals altijd erg omslachtig hier. En het geld gaat naar sommige zaken die best kunnen wachten.

    Ben heel benieuwd waar dit allemaal toe leidt. Ondergrondse containers zou toch ook een optie kunnen zijn.

  9. Venema

    Dit is weer de politiek die allemaal een extra centje beuren in de raad en wij gepensioneerde maar extra betalen wij hebben de laatste jaren alleen maar in moeten leveren en nu deze verhoging weer fijn hoor nog even en dan moeten we bij het leger des heilstaat aankloppen om te slapen en te eten

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk