Geheimhouding

Een recente uitwisseling van gedachten over geheimhouding tussen de heer de VOS en ondergetekende leverde in ieder geval het goede initiatief van GroenLinks op om eens over geheimhouding te praten. Dat lijkt ook de VSP heel hard nodig. Nu staat het onderwerp voor de tweede keer achteraan op de agenda van de commissie ABZ en zo te zien blijft het daar nog wel een poosje en komt het voor het einde van het jaar nog wel een keer aan de beurt.

Geheime stukken staan op geel papier voor raadsleden en daaruit mag dus niet worden geciteerd in het openbaar! Door het College trouwens ook niet. Niemand weet wanneer en waarom iets geheim wordt. De laatste weken zien we trouwens een bijzonder vreemd fenomeen. Allerlei geheimen staan open en bloot in de krant. Nu was het al tijden onduidelijk hoe geheimen het gele papier verlaten om niet meer geheim te zijn. Zo waren er bijvoorbeeld de kosten voor de ontwikkeling van binnenstad. Al jaren op geel papier! Op een dag krijgen we dan de resultaatrekening van 2003 en opeens staat er het bedrag van de uitgaven voor plannen en ontwikkelingen voor de binnenstad. Zomaar niet meer geheim! En zomaar op dinsdag 18 mei in het UN, € 14 miljoen. Hogere autoriteiten, in dit geval die van de verplichtingen wat betreft het rapporteren van resultaten, kunnen dus geheimhouding zo maar verbreken. En dan komt de vraag waarom was het geheim? Het college beantwoordt deze vraag niet maar in het persbericht over de jaarrekening 2003 staat koeltjes dat er in de afgelopen 10 jaar 14,5 miljoen geïnvesteerd is in de planvorming van de binnenstad. Tegelijkertijd vertellen ze er ook maar bij dat dat geld niet meer terug verdiend kan worden. Het wordt dus afgeboekt en gezien als het eerste deel van de investeringen van de gereserveerde 45 miljoen euro in het nieuwe stadshart. Opeens openheid alom in lijn met wethouder van Linge die op de VVD – site schrijft dat transparantie van groot belang is in het openbaar bestuur en in de politiek.

Maar de VSP vraagt zich af hoe die bedragen, immers het totaal van tien jaar uitgaven, in de afgelopen negen jaar dus verwerkt zijn in de jaarrekeningen, dat wil zeggen misschien vindbaar voor experts maar in lijn met de geheimhouding voor normale burgers en helaas ook de politici onvindbaar! Negen jaar lang heeft men dus de echte resultaten versluierd. Er is dus nog meer geheim dan op geel papier en dat vinden wij buitengewoon bedrieglijk. Zo herhaalt wethouder Monrooy weer de vergissing van de Binnenstad. Ooit ging die de burger niets kosten. Later bleek het een onhandige uitspraak. Nu zien we in het begin van de vorige week dezelfde wethouder een geruststellend zegje doen en beloven dat de gemeentelijke belastingen niet omhoog gaan. Maar drie dagen daarna horen we hem en de burgemeester over grote problemen praten, de plaatselijke belastingen moeten nu ineens zwaar omhoog want het Rijk geeft de Gemeenten ineens minder geld.. Alsof het College dat al niet veel langer kon weten. Dat is ook een vorm van geheimhouding. Hoe vertel ik de dingen die we al lang weten nu wel of niet aan de burgers. En wanneer het dan niet anders meer kan kent de openheid van B&W geen grenzen meer. Inclusief de aankondiging van hogere gemeentelijke belastingen en een verdere greep uit de reserves en het College wast verder de handen in onschuld.

Geheimhouding vermoordt de democratie en maakt de burgers onzeker. Wat zij lezen zint hen niet maar veel meer zorgen maken zij zich over wat ze niet lezen. Hoe kan het misgaan met de verkeersdrempels. Waarom moet het Klooster opnieuw door een procedure. Waarom duurt het zo lang totdat er inderdaad bij de coffeeshops wat gedaan wordt. Hoe komt het dat die onderhandelingen met Corio zo lang duren en dat we niets horen behalve een maximum verlies van € 45 miljoen euro en is het waar dat het grondbedrijf dan voldoende reserves heeft. Weet u zeker dat dat verlies echt niet groter wordt dan € 45 miljoen en wat doen we als het toch meer wordt. Wat deden we overigens van de rente van die reserves en welke uitgaven kunnen nu dus niet meer gedaan worden. Hebben al die problemen eigenlijk niet alleen maar te maken met die binnenstad en waarom gaat dat College daar mee door of dat hun leven er vanaf hangt? Wie heeft hier voordeel, aanzien of prestige of wat dan ook te winnen? En waarom doen de grootste partijen, CDA en VVD niets en laat ze het maar aanmodderen. Allemaal geheime zaken waar een dag een antwoord op komt. Maar bij dit College niet eerder dan na de komende verkiezingen! Want dingen uit de doeken doen is niet hun sterkste kant!

Ondertussen zijn wij benieuwd naar de commentaren van de collegepartijen op de jaarrekening en de voorjaarsnota. Zouden ze eindelijk wakker worden? Hoe verklaren zij geloofwaardig alle aanslagen op de portemonnee van de burger? De VSP is klaar wakker en vindt wat er gebeurt heel gevaarlijk. Stellen dat het jaarverslag de gemeenteraad en de burgers inzicht geeft in de financiële situatie van Nieuwegein terwijl dat jaren lang niet gebeurd is, vinden wij buitengewoon misplaatst. En natuurlijk zal er gesteld worden dat alles te maken heeft met nieuwe verslaggevingregels.

Maar de VSP wil meer duidelijkheid. Wij willen zien wat het Nieuwegeinse beleid kost en hoe geld is uitgegeven. Niet meer en niet minder. Wij vinden de huidige reportages onoverzichtelijk, onduidelijk en daardoor tenslotte nietszeggend. Wij betreuren dan ook dat een motie zoals die verleden jaar door de VSP is ingediend over eenvoudiger rapporteren afgestemd werd door de meerderheid in de gemeenteraad.

Maar ja, overzichtelijk betekent geen geheimen meer! Kennelijk vinden de collegepartijen dat een ondragelijk risico. Hoeveel politici in de raad zijn het eigenlijk eens met de wens naar transparantie van de heer van Linge?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk