Geen Coffeeshop meer in Nieuwegein

De hoogste rechter, de Raad van State, oordeelde vorige week dat de burgemeester van Nieuwegein in juli 2012 de exploitatievergunning voor coffeeshop Poolcentrum Zuidpool ten onrechte heeft ingetrokken. De beslissing om de gedoogverklaring in te trekken bleef wel overeind. De eigenaar van de coffeeshop was het destijds niet eens met het besluit van de burgemeester en vocht deze daarom aan. De Raad van State gaf de coffeeshophouder deels gelijk. Basis voor dat besluit is een verschil van inzicht over de maximaal toegestane hoeveelheid softdrugs in het pand.

Om te voorkomen dat buurtbewoners blootgesteld zouden worden aan overlast rondom drugsverkoop, zag de burgemeester destijds streng toe op de hoeveelheid softdrugs in het pand. In Nederland mag een coffeeshop maximaal 500 gram softdrugs in voorraad hebben. Uit omzetgegevens bleek de voorraad van coffeeshop De Zuidpool echter groter. Reden voor de burgemeester om in te grijpen. Omdat de softdrugs die bovenop de toegestane vijfhonderd gram niet in de winkel opgeslagen was, was er geen grond de exploitatievergunning in te trekken, zo oordeelde de Raad van State onlangs. Het intrekken van die exploitatievergunning (nodig om horeca te mogen bedrijven) leidde destijds tot de sluiting van de coffeeshop.

De burgemeester heeft destijds gehandeld naar de toen algemeen gebruikte uitleg van de regels. De heersende opvatting in de rechtspraak over hoeveel softdrugs maximaal is toegestaan en hoe je het begrip voorraad interpreteert, is kennelijk in de tussentijd veranderd. De uitspraak van de Raad van State kan ook gevolgen hebben voor coffeeshops in andere gemeenten.

De uitspraak betekent echter niet dat de coffeeshop weer open gaat. De exploitatievergunning (om horeca te kunnen bedrijven) en de gedoogverklaring (om softdrugs te mogen verkopen) die destijds afgegeven waren, zijn namelijk ondertussen verlopen. Bovendien geldt in Nieuwegein sinds 2012 een nulbeleid. Dat betekent dat geen enkele coffeeshop zich in Nieuwegein mag vestigen. De burgemeester heeft de omwonenden van de voormalige coffeeshop hier inmiddels over geïnformeerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk