Geen Award voor Nieuwegeinse Mantelzorgster Eveline Zoomers

Afgelopen dinsdag 24 januari werden in Bussum, na wekenlange spanning, de Mantelzorg Awards uitgereikt. Ook de Nieuwegeinse Eveline Zoomers behoorde tot een van de vijf genomineerden. Helaas viel de Nieuwegeinse niet in de prijzen. Eveline Zomers: ‘Geen Award, wel een geweldige ervaring!’

Staatssecretaris Martin van Rijn en Gerda Havertong reikten de Mantelzorg Awards uit in Bussum namens een jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers aan: Melissa Visser, Jorrit Hoff en de buurvrouwen van Maruschka en Pieter. Melissa is 21 jaar en steun en toeverlaat van een mantelzorgende vriend. Jorrit Hoff is neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein die bijzonder oog heeft voor de behoeften van de familie van zijn Parkinson patiënten. De buurvrouwen uit Ede dragen met hun app-groep bij aan de bewegingsvrijheid van Maruschka die voor haar gehandicapte man Pieter zorgt. De jury is van mening dat deze voorbeelden navolging verdienen in de samenleving en bij medici. De voorbeelden kenmerken zich door hun eenvoud en laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een ander die intensief voor een naaste zorgt.

Behalve de juryprijzen zijn er ook drie publieksprijzen. Van 22 december tot 10 januari kon er via de website door het publiek gestemd worden op tien genomineerden. Sommige genomineerden voerden een ware publiciteitscampagne met posters, krantenartikelen, TV-optredens en intensieve activiteiten in social media. Duizenden stemmen zijn uitgebracht door de Nederlandse bevolking. En als een heuse volksvertegenwoordiger reikte staatssecretaris van Rijn de publieksprijzen uit aan: Liane Wolfert die in Dronten een wandelgroep met mantelzorgers heeft opgezet: de Mantelkring. Ook een prijs ging naar Maria Laros die altijd klaarstaat voor haar dochter die een kindje heeft die veel extra zorg nodig heeft vanwege de restverschijnselen van de Q-koorts. De buurvrouwen van Pieter kregen met hun app-groep niet alleen een prijs van de jury maar ook de publieksprijs.

De initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards zijn Annette Stekelenburg, Marjo Brouns en Cora Postema. Zij zijn zelf mantelzorger en willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk