Vruchtbaar overleg over ‘piepende’ trams

Op maandag 24 oktober heeft Nieuwegeins wethouder Ellie Eggengoor en haar collega uit IJsselstein een vruchtbaar gesprek gehad met de gedeputeerde van de provincie Utrecht over een oplossing voor de piepende trams. Naar aanleiding van klachten van omwonenden in Nieuwegein en IJsselstein over hinderlijk piepen van de nieuwe tramtoestellen in bochten, zijn zowel inwoners als de gemeenten vanaf het begin in gesprek met de provincie.

Wethouder Ellie Eggengoor: “We hebben een goed overleg gehad dat vertrouwen geeft voor een passende oplossing voor onze inwoners. Tegelijkertijd: we blijven het kritisch volgen.”

Wieldempers en smering rails
De provincie heeft laten weten dat uit ervaringen en proeven met bijbehorende metingen is gebleken dat smering van de rails en wieldempers effectief zijn om het piepen te verminderen. Op grond daarvan heeft de provincie ervoor gekozen om alle trams van wieldempers te voorzien. De montage van de wieldempers is na de zomer gestart.

Rond half november 2022 zullen alle trams zijn voorzien van wieldempers. Ook brengen momenteel speciale installaties – op plekken waar de meeste overlast is – smeerolie aan tussen het wiel en het spoor. Tot slot zegt de Provincie toe om begin 2023 de rails te slijpen, waardoor de tram ook minder geluid zal maken. Begin 2023 gaat de Provincie ook geluidsmetingen uitvoeren waaruit moet blijken wat de effecten zijn van de genomen maatregelen.

Communicatie
Verder is met provincie Utrecht afgesproken dat zij de inwoners van Nieuwegein en IJsselstein informeren over de verdere voortgang van de te realiseren maatregelen. Indien nodig informeert de provincie direct omwonenden van de trambaan die momenteel overlast ervaren, via een bewonersbrief.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk