Gedetineerden PI Nieuwegein in quarantaine vanwege Corona

Voor de tweede keer is er Corona geconstateerd in de gevangenis van Nieuwegein. Afgelopen week lieten acht medewerkers al weten dat zij positief getest waren op het virus. Na een bron- en contactonderzoek op twee afdelingen in de gevangenis aan de Liesbosch bleek dat tien gedetineerden positief waren getest. De gevangenen zijn vooral mensen die in voorarrest zitten en wachten op de voortgang van hun zaak. Zij werden uit voorzorg in quarantaine gezet en getest door de medische dienst van de gevangenis in Nieuwegein.

‘Na de versoepelingen in de zomer gaan we opnieuw afdelingsgebonden werken in de PI Nieuwegein. Gedetineerden kunnen wel de afdeling af, maar gaan met de eigen afdeling naar de arbeidszaal of sport en zonder dat gedetineerden van andere afdelingen in de buurt zijn. Met 350 gedetineerden kun je je voorstellen dat dit passen en meten is. Maar met als doel om te voorkomen een hele unit of inrichting onnodig plat te leggen en de gezondheid van iedereen. Zo geldt inmiddels ook de mondkapjesplicht weer in de hele inrichting’ zegt Caroline Oosterboer, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van de gevangenis in Nieuwegein.

Quarantaine
Quarantaine betekent dat de gedetineerden 23 uur in hun cel verblijven. Gedetineerden blijven altijd recht houden op een uur luchtje scheppen per dag. ‘Dat faciliteren we dus ook’ aldus Christa  Lemmen, woordvoerder voor de PI in Nieuwegein. ‘Natuurlijk blijven medewerkers op de afdelingen voor het verstrekken van voeding, vragen of zorg. Verder hebben de gedetineerden een vaste telefoonlijn op hun cel, waardoor ze kunnen bellen tijdens hun quarantaine.’

De grootste groep gedetineerden in Nieuwegein heeft een gewoon dagprogramma. Voor twee afdelingen geldt dat het fysiek bezoek even niet door gaat. Daarvoor worden ze later gecompenseerd. Het ambtelijk bezoek (bijv. advocaten) blijft mogelijk. Ook kunnen gedetineerden bellen en koken op hun eigen afdeling.

Het advies is om de gedetineerden na een paar dagen weer te laten testen. Dit zal waarschijnlijk maandag zijn. Aan de hand van die situatie kan er gericht en in overleg met de GGD gehandeld worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren