Gebied rond Winkelcentrum Muntplein wordt aangepakt

Het gebied rond winkelcentrum Muntplein en het winkelcentrum zelf wordt aangepakt, dit in het kader van Betere Buurten. Betere Buurten wil de buurt graag verbeteren samen met bewoners, maar in Coronatijd was het heel lastig om elkaar te spreken over bijvoorbeeld de veiligheid, de leefbaarheid en de gezelligheid in de buurt. Nu alles weer mogelijk is zit de vaart erin.

Er moet meer groen komen en het zal er zeker leefbaarder worden. De eerste schetsen zijn al gemaakt van een vernieuwd Muntplein in Batau Noord. Zo is te zien in de video hierboven wat er gaat veranderen in het gebied van de Versstraat via het Muntplein naar de loopbrug. De rest van het ontwerp volgt nog.

Plantvlakken
Op het Muntplein komen verschillende grote plantvakken met bomen en bloeiende planten. Op de randen kun je heerlijk zitten en ontmoeten. De grote plataan blijft staan. De andere bomen, de lindes, worden gekapt. Die zijn namelijk niet gezond. In de plantvakken komen nieuwe bomen.

Kunstwerk
Het granieten kunstwerk in het midden van het plein blijft staan. Het kunstwerk werd in juli 2021 nog gwbruikt als gedenkplek voor Peter R. de Vries. Ok het terras van Eetcafé De Vuurtoren zal behouden blijven..

“We hebben de mensen gevraagd wat ze van het kunstwerk vinden en de meningen zijn verdeeld”, zegt Swart. “Een deel vindt het lelijk, maar er zijn ook mensen die er veel waarde aan hechten en het kunstwerk echt bij het Muntplein vinden horen.”

Het kunstwerk komt in een groenvak te staan met allemaal planten er omheen, zodat het moeilijker is om erop te klauteren. “Daar kregen we veel klachten over: dat dat gevaarlijk is”, zegt Annemarij Swart, projectleider Betere Buurten.

Speelplek
Voor kinderen komt er een speelplek op het Muntplein. Terwijl de ouders even zitten op het plein, kunnen de allerkleinsten spelen in een klimboompje of op stapstammetjes. Daarnaast komen er nieuwe speelplekken bij de Kronenburgflat, de voetbalkooi en bij de Daalderbrug.

Fietsen
Fietsparkeren blijft mogelijk op het Muntplein. In de hoek van de Albert Heijn en in de hoek van de kaasboer/drogist. Ook in de toekomst mogen bezoekers niet fietsen op het plein. Afstappen moet bij de poorten.

“Het plan wat er nu ligt voor deze wijk is nog maar een schets”, zegt wethouder Jan Kuiper. Hij roept bewoners op om hun reacties, vragen, opmerkingen of aanvullende ideeën achter te laten op de website van de gemeente.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk