Ga voor duurzaamheid en kies voor ledverlichting

Voor wat betreft het verduurzamen van jouw woning heb je tegenwoordig talloze mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw dak leggen of (extra) isolatie aanbrengen. Dergelijke ingrepen zij vaak behoorlijk duur. Gelukkig kun je jouw woning ook al verduurzamen met minder grote investeringen. Ledlampen zijn hier een goed voorbeeld van. Omdat deze lampen duurder zijn dan gloei-, spaar- en hallogeenlampen, ziet lang niet iedereen het nut ervan in. Daarom vertellen wij jou in deze tekst waarom ledlampen een stuk duurzamer zijn.

Lager energieverbruik
Als het buiten donker is, doen we de lampen in huis aan. Op deze manier is er voldoende licht in huis. Onze lampen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, waardoor ze stroom verbruiken zodra je ze inschakelt. Je moet weten dat lang niet iedere lamp evenveel stroom verbruikt. Zo zijn ledlampen een stuk zuiniger dan gloeilampen. Een ledlamp verbruikt tot wel 90 procent minder energie dan een gloeilamp. Kies je voor ledlampen? Dan verbruik je aanzienlijk minder energie. Je hoeft daardoor minder energie af te nemen en dat betekent dat er minder stroom opgewekt wordt.

Ledlampen worden niet warm
Veel mensen denken dat het energieverbruik van een lamp uitsluitend bepaald wordt door het aantal branduren. Dit speelt inderdaad mee, maar er is meer. Gloei- en hallogeenlampen worden bijvoorbeeld ook warm als ze branden. Zo kan er bij deze lampen tot wel 90 procent van de energie verloren gaan aan warmte. Jammer, want hier heb je zelf geen profijt van. Uiteraard betaal je wel voor deze verloren energie. Kies je voor ledlampen? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Deze lampen gebruiken het overgrote deel van de energie namelijk voor licht. Ze worden nauwelijks warm, waardoor jij je vingers er ook niet aan brandt.

Langere levensduur
Ledverlichting verbruikt niet alleen minder energie dan gloei-, spaar en hallogeenlampen, maar hebben namelijk ook een langere levensduur. Zo ligt het aantal branduren van een ledlamp tussen de 35.000 en 50.000 uur. Ter vergelijking: een gloeilamp brandt vaak niet langer dan 1000 tot 2000 uur. Kies je voor ledverlichting? Dan hoef je jouw lampen minder snel te vervangen. Dit scheelt niet alleen geld, maar betekent ook dat de productie van lampen omlaag kan. En een lagere productie zorgt op zijn beurt weer voor een positieve bijdrage aan het milieu.

Schakel een elektricien in
Twijfel je of het verstandig is om jouw lampen te vervangen door ledverlichting? Neem dan eens contact op met een betrouwbare elektricien. Hij kan je precies vertellen waarom je hier goed aan doet. Desgewenst kan een elektricien bij je langskomen om de situatie met eigen ogen te aanschouwen. Besluit je uiteindelijk om jouw verlichting te vervangen door ledlampen? Dan kun je zelfs overwegen om dit uit te besteden aan de elektricien. Zodoende heb je er zelf helemaal geen omkijken naar.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk