Frambozenazijn

Een zachte, geurige azijn die zeer geschikt is voor het gebruik in vinaigrettes, rauwkostsalades en sauzen voor bijvoorbeeld over de vis, maar ook voor het aromatiseren van fruit. Alleen al om deze aromatische frambozenazijn te kunnen maken zou je frambozen in je tuin planten. Nodig:
100 gr frambozen
ca. ½ liter witte wijnazijn of appelazijn Extra: een weckpot van ruim ½ liter inhoud; zeef met doekje; huishoudfolie; decoratieve fles of flesjes Was de frambozen voorzichtig in koud water.
Laat ze uitlekken in een zeef.
Spreid ze dan uit op een laag keukenpapier om ze verder te laten drogen.
Doe de vruchten in de schone (weck)pot.
Verwarm de azijn in een pan of magnetron en giet het over de vruchten heen.
Vul de pot tot ongeveer twee vingers onder de rand.
Leg eerst een stuk huishoudfolie of cellofaan over de opening van de pot en sluit hem dan goed af.
Laat de azijn twee weken op een zonnige plaats trekken, bijvoorbeeld in de vensterbank.
Dagelijks even omschudden.
Voeg eventueel tussentijds nog wat verse frambozen toe en sluit de pot steeds weer goed af.
Zeef na twee weken de azijn door een doekje in een zeef.
Giet dan in een goed schoongemaakte (decoratieve) fles of meerdere kleine flesjes.
Doe er nog wat verse frambozen bij, dat ziet er leuk uit en versterkt het aroma nog iets.
Sluit de fles(sen) goed af en bewaar ze op een koele en donkere plek.
Als ze aangebroken zijn kunnen ze het best in de koelkast worden bewaard. De azijn is ongeveer 2 maanden houdbaar.
Op dezelfde manier kun je vruchtenazijn maken van bramen, vlierbessen, zwarte bessen en heel kleine, compacte aardbeien.
Neem geen gewone aardbeien, die zijn te waterig en niet aromatisch genoeg, daar kun je beter jam van maken. BijgerechtTip
Gebruik potten, flessen, deksels, stoppen en kurken die goed schoon zijn. Het best kun je ze even meewassen in de vaatwasser (uitgezonderd gewone kurken, plastic-kurken kan wel). Anders schoonboenen met heet water en soda, daarna goed naspoelen.
Sluitingen van kurk, plastic of glas zijn geschikt voor het maken van azijn omdat ze niet door het zuur aangetast worden. Metaal reageert wel met azijn. In dat geval kun je beter eerst een stuk huishoudfolie of cellofaan tussen de pot en het deksel doen. Pas op dat het niet kapotgaat bij het opdraaien van het deksel.
Azijn is lang houdbaar. Bewaar het altijd op een koele en donkere plaats. Door ruiken of proeven bepaal je of de azijn nog goed is. Weetje
Azijn is een vloeistof waarmee men kan kruiden en conserveren. Het ontstaat door alcoholische dranken, zoals wijn, bier of brandewijn, te laten gisten met behulp van azijnbacteriën (Acetobacter). Eenvoudige azijn is een mengsel van gistazijn (op de eerste plaats van brandewijn) en azijnzuur. Azijn kent veel toepassingen. Naast culinair wordt het ook, medicinaal, als reinigingsmiddel en bij onkruidbestrijding in de ecologische landbouw gebruikt. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk